Какво ще се случва в Деня на Европа в Пловдив? (СНИМКИ)

Посрещаме Деня на Европа в Пловдив с изложба, посветена на птиците на река Марица и величествените лешояди. На 9 май от 10.30 часа, Българското дружество за защита на птиците  (БДЗП) с подкрепата на Общинска фондация “Пловдив 2019”, организира експозиция на Площад Централен в Пловдив, посветена на едни от най-редките птици в света – лешоядите, както и на река Марица и остров Адата, които са дом на огромно разнообразие от птици и своеобразна връзка на града с природата.

С красиви фотографии и интересни факти БДЗП ще представи египетския, черния и белоглавият лешояд в една по-различна светлина, от тази в която повечето хора ги виждат. Непопулярни сред съвременното общество, тези величествени и древни птици с хилядолетия са били смятани за свещени. Екологичната роля, която лешоядите изпълняват, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората. По този начин, противно на всеобщото мнение, те са своеобразни носители на живота, а не на смъртта. Интересен и малко известен факт за египетския лешояд е, че преди няколко века е гнездил и по тепетата в Пловдив.

Друга тема на изложбата са птиците на река Марица и остров Адата. Посетителите могат да се запознаят с едни от най-често срещаните и най-емблематичните за реката видове, каквито са горската ушата сова, малкият корморан, сивата чапла, зимното бърне и др.

Експозицията ще бъде изложена на Площад Централен до началото на месец юни.

 

С фотоизложба в Пловдив Посолството на Казахстан отбелязва 9 май – Деня ня победата. На 9 май в 14.00 часа, в Дома на културата „Борис Христов” (гр. Пловдив, ул. Гладстон, № 15, фоайе ет.2) ше бъде открита фотоизложба, посветена на 9 май – Празника на Победата във Великата отечествена война. Организатор на събитието е Посолството на Република Казахстан в Република България.

На фронтовете на Великата отечествена война са воювали 1 милион 200 хиляди казахстанци (25% от населението на Казахстан, или всеки четвърти). За бойните подвизи 528 казахстанци са отличени със званието „Герой на Съветския съюз“, от тях четирима са два пъти „Герои на Съветския съюз“. 110 хиляди казахстанци са наградени с „Ордена на Славата“, от тях повече от 100 души са удостоени с всички степени на „Ордена на Славата“.

Във войната са загинали или безследно изчезнали повече от 600 хиляди казахстанци.

На откриването на фотоизложбата се очаква да присъстват г-н Темиртай Избастин – управляващ посолството на Република Казахстан, както и посланикът на Русия –  Н. Пр. г-н Юрий Исаков и посланикът на  Беларус – Н. Пр. г-н Владимир Воронкович.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 май 2016 г.

Информационният център „Европа Директно” – Пловдив в партньорство с Център „Образование за демокрация“, Общински Читалищен Съюз Пловдив, Община Пловдив и Областен информационен център – Пловдив /ОИЦ/организират празнично събитие по повод 9 май – Деня на Европа.

Събитието ще се проведе на пред Община Пловдив от 16:00 часа. Ще бъде поставен информационен щанд с материали и безплатни консултации за Европейския съюз, ще има и игри с възможност за участие на публиката. Танцови и певчески групи от 10 читалища от Пловдив ще забавляват присъстващите.

От 21.00 часа в Пловдив, София и Варна ще бъдат осветени емблематични сгради с цветовете на европейското знаме и озвучени с химна на ЕС. Повече вижте ТУК!

Подобни статии

Top