Как да влезем във форма за лятото

Хранителният режим е 70% от успеха и най-важния фактор за постигане на желаното ни физическо състояние.

А затова е от изключителна важност диетата да бъде съставена професионално.

Трябва да се вземат предвид както основни правила, така и строго индивидуални фактори като изходната форма, възраст, пол, стаж, здравословно състояние, хранителни навици до момента и тн.

Когато целта е намаляване на телесната мазнина, хранителният план трябва да бъде такъв, че да се постига отрицателен калориен баланс, т.е да приемаме по-малко калории отколкото изразходваме и техния източник да бъде правилния, разбира се.

Противно на някой остарели разбирания, правилната диета не означава гладуване, а подбрани по съдържание и грамаж хранения на чести интервали (3 часа), което да гарантира ускоряване на метаболизма и изгаряне на мазнините.

Най-удачна е диета,която се базира на ниски въглхидрати, ниски мазнини и предимно белтъчини, като се включват и “зареждащи” дни с повече въглехидрати на определен интервал с цел организма да не привикне към режима, да бъде зареден мускулния гликоген и да бъде доставен прилив на енергия за тялото и мозъка, за да може да се издържи достатъчно дълго до постигане на желаната форма.

Въглехидратите, които имаме право да приемаме при НВД (нисковъглехидратна диета), трябва да са изцяло с нисък гликемичен индекс, тоест още “сложни” или “бавни” като овесени ядки, кафяв ориз, пълнозърнести спагети и т.н.

В “разреждащите” дни приемът им трябва да бъде ограничен до първата половина на деня, а в някой случаи дори и само на закуска в ограничено количество.

Въглехидратите не трябва да се приемат преди или след кардио и след тренировка, тъй като предизвикват отделянето на инсулин, зареждане на мускулен и чернодробен гликоген и процесите на изгаряне на мазнини се прекъсват.

Белтъчините трябва да присъстват във всяко ядене като най-удачни източници са пилешки гърди, риба,яйчни белтъци, протеини на прах, аминокиселини.

Те не се трупат като гликогенни запаси, а тялото ги използва само като “храна” за мускулите.

Наситените мазнини трябва да бъдат избягвани, а приема на ненаситени и особено омега-3 са препоръчителни и подпомагащи отслабването.

Плодовете трябва да се избягват заради фруктозата, а от зеленчуците могат да се консумират зелените такива като краставици, маруля, зеле, спанак, броколи, които не съдържат излишни въглхидрати,а само фибри, които подпомагат процесите и засищат глада.

Консумацията на вода трябва да бъде завишена (мин.4-5литра) за да се хидратира тялото и да изхвърля повече подкожна вода, като е добре да не се използва обикновена сол,а калиева или заместител (от типа 66% калии,33%натрий), тъй като натрия задържа вода.

Освен огромната важност на професионално изготвената диета,също такава роля има и волята на трениращия да не “прегрешава” със “забранени” храни, тъй като по този начин лъже себе си и саботира целите си.

Източник: tialoto.bg

Подобни статии

Top