Как да задържим слънчевия загар по-дълго? - DC news

Как да задържим слънчевия загар по-дълго?

Слънчевият тен е красив спомен от почивката, който обаче не винаги е дълготраен. Има ли как да задържим тена по-дълго? Вижте няколко полезни съвета.

Хладен душ

Твърде горещите душове дехидратират кожата и това е причина за по-бързо избледняване на тена. Затова препоръчителни са по-хладните душове, които освен за кожата, са полезни и за здравето, защото стимулират кръвообращението.

Ексфолирайте

Преди да отидете на почивка, задължително се погрижете за кожата, като я ексфолирате. Ексфолирането премахва мъртвите клетки от тялото и помага за равномерен слънчев загар. Не е задължително да си купувате скъпи ексфолиенти. Ако не използвате такива в ежедневието, най-добре си направете домашен такъв.

Защитете кожата

Когато излагате кожата на слънце, винаги слагайте слънцезащитен крем. Освен че пази кожата обаче, слънцезащитният крем създава предпоставки за дълготраен крем. Тенът, добит при защитена кожа, избледнява по-бавно. Ако кожата ви не е защитена, най-вероятно ще се зачервите много за един ден, след това кожата ще се обели и няма да има и следа от красивия слънчев загар, който сте се надявали да придобиете.

„Нахранете“ тена

Според дерматолозите има храни, които могат да „нахранят“ тена ни. Клетките, които са причина за тена се наричат меланоцити. За да могат меланоцитите да произвеждат меланин, те имат нужда от аминокиселината тирозин. Храни, богати на тирозин, са пуешко, белтъци, извара, сьомга, бадеми и авокадо.

Хидратирайте се отвътре

Проучванията показват, че пиенето на вода удължава живота на кожните клетки. Тоест, доброто хидратиране е предпоставка за по-дълготраен тен. Пийте много вода, яжте плодове и зеленчуци с много вода – пъпеши, дини, краставици.

Хидратирайте се отвън

Освен че трябва да хидратирате тялото отвън, не забравяйте, че кожата има нужда и от хидратация отвън. Задъжлително поне веднъж дневно нанасяйте хидратиращ крем – това ще гарантира по-дългото задържане на слънчевия загар.

Източник: rozali.com

Подобни статии

Top