Как да превърнем децата в отдадени читатели?

Всички родители искат децата да четат повече и да прекарват по-малко време пред телевизора, компютъра, таблета или телефона на мама.

Единствените хора, от които зависи децата да развият любовта си към четенето, са родителите. Ето няколко начина как да превърнем децата в отдадени читатели:

Потърсете неща, които децата ви може да пожелаят да прочетат. Използвайте хобитата и интересите им като отправни точки.

Нека децата ви виждат, че четете за удоволствие през свободното си време.

Водете децата си в библиотеката редовно. Заедно се запознайте с детската секция. Попитайте библиотекаря за книги и списания, на които децата ви може да се насладят.

Представете четенето като дейност с цел – начин за събиране на полезна информация, изработка на хартиени самолети или планиране на семейна ваканция.

Насърчавайте по-големите деца да четат на по-малките си братя и сестри. По-големите деца обичат да демонстрират възможностите си.

Играйте игри, които са свързани с четене. Проверете дома си за игри, които се играят с буквени плочки или бордови игри, които изискват от играчите да четат картички или упътвания.

Можете по време на вечеря, докато вършите домашните си задължения, да споделяте реакциите си по повод нещата, които четете.

Когато има поводи за подаръци, подарявайте книги и списания, които отговарят на текущите интереси на детето ви.

Отделете специално място, където децата да държат собствените си книги.

Ограничете времето на децата пред телевизора в опит да намерите време за други дейности като четене. Но никога не използвайте гледането на телевизия като награда за четене или като наказание при отказ да го направи.

Допълнете приятните преживявания на детето от четенето. Например, ако детето ви е харесало книга за динозаври, заведете го в природонаучния музей.

Вашата реакция има голямо значение за интереса им към книгите и желанието им да четат. Затова оценявайте усилията им, новите умения и новите истории, които научават.

Снимка: avtora.com

Подобни статии

Top