Как да предпазим домашния любимец от жегите?

Ето няколко прости, но много важни техники, с които да помогнете на домашния си любимец по-леко да преживее рекордните летни температури.

Не го подстригвайте. Не повече от обичайното. Жал ли ви е да гледате как се мъчи пухкавото животинче с гъстата си козина? Тя обаче го предпазва от горещините, обясняват специалисти. Космената покривка е термоизолацията на животното: тя му държи топло в студа и обратно на очакванията го предпазва от прегряване в жегите.

Променете някои навици: дори кучето ви да живее в двора, ако там е горещо като сауна, може би е добре да го пуснете вътре – поне в обедните жеги. Колкото и да обича да тича в парка, в най-горещите  дни е добре това да се случва само рано сутрин и късно вечер.

Важно е да се знае, че кучетата и котките не се охлаждат чрез изпотяване, а чрез учестено дишане. Когато влажността на въздуха се покачва, това става все по-трудно. Затова е важно да им осигурите достатъчно вода за пиене и да не ги подтиквате към прекомерно физическо натоварване.

Проверете тротоара. Преди да изведете кучето, докоснете тротоара с ръка и вижте дали може я задържите върху плочките, без да ви пари. В горещите дни  тротоарите могат да стигнат температури над 54 градуса – достатъчно високи, за да предизвикат изгаряния по краката на животното. Затова е по-добре е да разхождате кучето по тревата.

Не го оставяйте в колата. Никога. Достатъчно логично – и въпреки това всяко лято научаваме за животни, умрели от топлинен удар в паркиран автомобил. Дори при съвсем поносимите 29 градуса, в колата само за 10 минути температурата става 39 градуса. И то при открехнати прозорци. За половин час температурата може да стане близо 50 градуса. Дори и да слезете за няколко минути, не оставяйте животното в колата – всяко неочаквано забавяне може да коства живота му.

Внимавайте за симптоми на топлинен удар. При животните те са по-трудно забележими, отколкото при хората. Тежко учестено дишане, падане или олюляване, повишено слюноотделяне, повръщане, летаргия, „стъклен“ поглед, ускорен пулс и – разбира се – висока температура. Ако забележите подобни симптоми, незабавно преместете животното на по-хладно място, сложете хладен компрес и колкото се може по-бързо го заведете на лекар.

Рискът от топлинен удар е най-голям при бебетата и  старите животни, при тези с наднормено тегло и при определени породи с много къси муцуни, защото по-трудно се охлаждат достатъчно чрез дишането, твърдят специалисти, цитирани от списание Time.

Източник: сп. „Обекти“

 

Подобни статии

Top