Как да разпознаем прясната риба?

K_chemu_snitsya_ryba

Никулден е един от онези празници, за които не е необходимо да си блъскаме главата, за да измислим какво да сложим на трапезата. Разбира се, че рибата е основното ястие, което трябва да присъства на празничната ни трапеза.

Няма нищо по вкусно от прясната риба. Но как да преценим, коя риба е свежа?

За по-сигурно, а и по-евтино, много хора си купуват замразена риба. Минусът на замразената риба обаче е, че при този начин на съхранение нежното месо на рибата губи голяма част от вкусовите си качества и полезните си свойства.

Рибата става кашкава, поема много вода и губи почти половината си омега-3-мастни киселини.

Най-сигурни, че рибата е прясна може да бъдете като си я купите жива от аквариум. В повечето магазини обаче дори наличието на охладена е рядко срещано.

Първото, на което трябва да обърнете внимание е начина на съхранение.

Рибата задължително трябва да е поставена върху лед, за да се поддържа необходимата температура между -1 °С до +3 °С без самата риба да замръзва.

Поговорката: „Рибата се вмирисва откъм главата” не е случайна и важи с пълна сила. Колкото по-прясна е рибата, толкова по-розови са хрилете й, защотo с времето започват да потъмняват.

По очите на рибата също може да се разбере дали е прясна. Ако очите й са мътни и хлътнали, то бъдете сигурни, че вече е на път да се развали.

Единият признак е неприятната миризма, но тя невинаги е показател за това дали рибата е прясна. Някои риби обаче дори и пресни миришат повече от други, например морските и дънните и това може да ви подведе.

Другият признак, по който може да разпознаете прясната риба е еластичността на месото. Лесното отделяне на люспите от рибата също не е добър признак.

Последният тест, които можете да направите, е да натиснете с пръст рибата през корема.

Ако се образува вдлъбнатина и месото не възвърне веднага формата, ще се наложи да я изхвърлите.

Източник: hamhum.net

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top