Как да се грижим за детските зъби

Детска стоматология

Д-р Петър Петров е стоматолог от Пловдив с дългогодишен опит. В двата му дентални кабинета, единият на номер 176А в пловдивския квартал „Тракия“, а другият на втория етаж в Здравната служба на с. Рогош, ежедневно се лекуват както деца, така и възрастни с различни стоматологични проблеми.

Самият стоматолог, както и младият му и амбициозен екип  – д-р Любомир Намлиев, д-р Дарко Маджоски, д-р Росица Гочева и д-р Мария Чардакова, ежедневно се изправят пред предизвикателства в професията си. Едно от най-големите е работата с деца на различни възрасти. Според д-р Петров профилактиката и лечението на зъбите трябва да започне от най-ранна детска възраст, за да се спестят много сериозни проблеми по-нататък.

Първият преглед на детето трябва да се направи още след пробива на първите зъби, което се случва около първата му годинка. Факт е, че най-често първата стоматологична визита е при смяна на временните зъби с постоянни (около шестата или седмата година), когато вече е възникнал проблем – кариес и неговите усложнения, съпроводени със силна болка. Най-добре е първият преглед да бъде профилактичен, а да не е провокиран от болка, травма или нарушена дъвкателна функция.

От голямо значение е и предварителният разговор за първата среща със зъболекаря. Детето трябва да бъде подготвено от родители,близки и учители – денталният кабинет и стоматологът да не бъдат свързвани със страх, тревога, посещението при лекаря да не се превръща в наказание. Родителят трябва да събуди интереса на детето чрез книжки или филмчета за зъбките, така че детето дори само да пожелае да посети кабинета.

От друга страна е ролята на лекаря по дентална медицина – да предразположи детето, да спечели доверието му, да бъде мил, да го запознае с обстановката в кабинета и по този начин да превърне първото посещение в игра.

Временните зъби задължително трябва да се лекуват, съветва д-р Петров. Увредените зъби са свързани с болка, а усложненията от нелекуван кариес могат да застрашат общото здраве на детето. Загубата на временен зъб, по-рано, отколкото се предполага, води до ортодонтски аномалии и нарушено дъвчене. Чрез лечението на млечните зъби се предпазват постоянните, които са в контакт с болните временни.

Балансираното хранене оказва влияние върху здравето на целия организъм, в това число и върху правилното развитие на зъбите. Оптималните количества на въглехидрати, белтъчини, мазнини и витамини зависят от възрастта на детето. Има храни,които се определят като причиняващи кариеси – в най-голям процент това са въглехидратите. Сладките храни и напитките трябва да бъдат сведени само до основното хранене и да не се приемат между храненията.

Почистването на зъбите трябва да започне още с появата им. Трябва да се използват четка и паста, съобразени с възрастта на детето. Миенето на зъбите при малките трябва да бъде под контрол на родителя – да се следи дозирането на пастата, продължителността на четкане, изплакването. Много важно е да не се допуска детето да поглъща пастата за зъби, предупреждава д-р Петров.

Неправилното хранене с биберон също е рисков фактор за възникване на кариес на ранното детство, особено използването му през нощта с подсладени течности или потапянето му в в мед. Нискомолекулните въглехидрати, които се съдържат в захарта, се разграждат до киселини, които атакуват зъбните тъкани и ги разрушават.

Напоследък все повече родители се интересуват от прадпазването на дестските зъбки с помощта на т.нар. силанти. Силантите са профилактични покрития, които се поставят върху новопробили първи постоянни зъби.

Чрез тях трайно се запечатват ямките и фисурите по зъбната повърхност, за да се предотврати задържането на зъбна плака и развитие на кариеси. Минерализацията на емайла на зъба след пробива е намален, а анатомичните вдлъбнатини са добре изразени и трудно се почистват. Силантът се поставя върху новопробил, здрав, идеално почистен зъб, без изпилване. Силанизирането предотвратява възникването на кариес по дъвкателната повърхност на първите постоянни зъби в устната кухина. В кабинетите на д-р Петров освен, че се извършват профилактични детски прегледи, на децата се поставят и безплатни силанти.

 

Подобни статии

Top