Как да се опазим от мълнии – съветите на БАН

Как да се предпазим от мълнии

Една мълния може да се усети до 20 километра от мястото, където е паднала. Това обясни Анастасия Стойчева, синоптик от НИМХ на БАН, в ефира на „Здравей, България“ по Нова ТВ.

По думите ѝ ако човек е в автомобил или в самолет, няма опасност за него. На открито обаче мълниите винаги са опасни. В полето самото движение на човека може да привлече мълния.

В природата мълнии се получават в мощните купесто-дъждовни облаци. Според експертите облакът може да се разпознае по цвета – тъмен, почти черен на цвят. Ако видите такъв, значи ще има гръмотевици.

Тя посъветва хората да избягват да ходят в планината, когато прогнозата е за очаквани гръмотевични бури.

Мълнията представлява пренос на електричен заряд между два облака или между облака и земята, обясни доцент Велинов, зам.-декан на Физическия факултет към Софийския университет.

Той демонстрира в лабораторни условия как се образува мълния. На специален уред беше демонстрирано как се натрупва електричество между две топки. Те се зареждат статично едната с положителен, другата с отрицателен заряд.

„След като между двете се създаде достатъчно силно поле, то създава електричен пробив във въздуха и така протича заряда”, обясни доц. Велинов. Температурата между двете топки стига до 2 000 градуса и преминават около 30-40 000 волта. „В природата зарядите се създават чрез триене или чрез пулверизация”, обясни доц. Велинов.

Източник: novanews.bg

Подобни статии

Top