Как един асеновградски фелдшер стана творец (СНИМКИ)

Как един асеновградски майстор стана творец

Изкуството на кованото желязо набира все повече популярност в Асеновград. Интерес, от страна на граждани, не липсва, сподели за DCnews Никола Делчев. Той е известен асеновградски майстор, който влага много любов и фантазия в своите произведения.

Как един ветеринарен фелдшер се превърна в творец? Никола разкри тайната на изкуството, с което се занимава от  години. Всичките му изделия са изцяло ръчна изработка. Автентични и старинни врати, парапети и градински мебели ражда творчеството на майстора.

20 години той се е занимавал с лечение на животни. Изведнъж, обаче, осъзнал, че тази професия не му дава пълното удовлетворение, от което има нужда един човек, а и приходите от нея не били достатъчни за изхранване на семейството.

Така, той се заел да научи занаята на железаря. Решил, макар и трудно, да се лиши от любовта и топлотата, която получавал от очите на излекуваните животинки, и да премине към работата със студения метал.

Вдъхновението на всеки майстор железар идва от сърцето, коментира асеновградчанинът. Той допълва, че могат да се черпят и идеи дори от телевизионни предавания или, пък, от пътувания в други страни. А много пъти в процес на работа се е случвало и да се промени мирогеледът на майстора и съответно – първоначалният идеен проект на изделието.

Защото от всеки и всичко може да възникне идея. Необходимо е само майсторът да е отворен, за да я приеме, осмисли и реализира. И преди всичко е желанието, уточнява още Никола. Асеновградчанинът често рискува и експериментира в изработката на своите изделия.

Стилът и силата  му са предимно в старинните произведения. „Трудно е. Ръчната изработка коства много усилия. Да изпипаш до край всеки детайл. След това, обаче, когато видиш крайния резултат, изпитваш удовлетворение. Чувството на добре свършената работа и усмивката на хората носят радост.“, споделя майсторът.

На въпроса ценят ли асеновградчани труда в този занаят той отговаря уклончиво: „И да, и не.“. Обяснява, че ръчната изработка е доста по-скъпа, защото се прави единична и уникална бройка. Затова трудно се намира пазар за изделията от ковано желязо, особено в Асеновград.

Но все пак, има любители и ценители на това изкуство. В днешно време, обаче, такива са по-заможните граждани, казва асеновградският майстор-железар. Той споделя още, че не е лесна тази професия, но не се оплаква. „Мръсно е, тежко е, но сам съм избрал да работя това.“, допълва Никола.

 „Когато работиш, мисълта е заета изцяло с това, което правиш, защото в противен случай рискуваш да сгрешиш.“, категоричен е майсторът. Понякога, обаче, човешките проблеми надделяват над останалото в съзнанието. Тогава се получава така, че работата успокоява и потушава напрежението.

Ръчно от желязо може да се направи всичко. От най-малкия до най-големия детайл. От свещник или пепелник до маси, столове, пейки, закачалки, огради и дори врати. Времето, което отнема изработката, е различно. То зависи от сложността, големината и вида на изделието.

Към всяко едно могат да се прибавят различни фигури и орнаменти. Гроздове, листа, букви и други тематични елементи.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top