Как могат да ви уволнят заради Фейсбук?

Намаляват цените на роуминга

Социалните медии помагат в много отношения. Те ни свързват, скъсяват разстоянията помежду ни, а и улесняват възможността да покажем пред приятели и познати повече страни от живота ни.

Лошото е обаче, ако не използваме мрежата по правилния начин. Социалните мрежи могат да доведат не само до разпад в отношенията с близките или партньора ви, но и да сринат кариерата ви!

Много мениджъри в днешно време се възползват от възможността да видят какъв кандидат за обявената свободна позиция се е изправил пред тях. Някои пък проверяват постовете на вече наетите служители.

Затова трябва да сте много внимателни, когато публикувате нещо, защото това може да ви остави без работа!

Кои са най-честите грешки, които допускаме в мрежата и които могат да ни костват работата?

Оплакване от шефа

Никога, ама никога не пишете гневни постове за шефа си. Дори да става дума за бивш шеф, това няма да поколебае настоящият ви началник да се осъмни в нагласите ви към него.

Много хора правят грубата грешка да „изсипват“ омраза към компанията, в която работят, да критикуват публично, да се подиграват или да се шегуват злобливо с шефа или с фирмата, за които работят.

Не го правете, защото настоящият ви пряк началник може да се натъкне на постовете ви. При интервю за работа също честа практика е кандидатите да се проверяват в мрежата.

Публикуване на обидни коментари

Дори постовете ви да не са свързани директно с работата, хейтърските писания отблъскват ужасно много работодателите. Обидни и подигравателни коментари, снимки и участие в хейтърски групи предизвикват само негативно отношение към вас от страна на шефа ви.

Подигравки с клиентите 

Ако работата ви е свързана с клиенти или някакъв вид търговски отношения, а вие подигравателно се шегувате с това, надали ще се хареса на шефа. От зрялото ви отношение към клиентите на компанията зависи печалбата на фирмата. Ако вие сте шеф бихте ли се зарадвали на такова поведение?

Хвалите се с ново предложение за работа

Ако случайно ви попадне предложение за нова по-добра работа, не бързайте да се хвалите в мрежата на момента! Обадете се на приятел, споделете с близък, но не го правете достояние на всичките ви виртуални приятели.
Дори шефът ви да не е сред списъка с приятели във Фейсбук има огромна вероятност това да достигне до него чрез недоброжелателни колеги, които да го просветят в намеренията ви да си сменяте работата.

Източник: az-jenata.bg

Подобни статии

Top