Как се гледат овце в големия град? (ВИДЕО)

Аврам Аврамов е овцевъд. Занимава се с овчарлък от 33 години. Започнал с 20 агънца, а днес отглежда голямо стадо със 122 овце, които развъжда предимно за разплод и продажба.

Аврам е от протестантско семейство. Помагал на баща си от малък. Завършил икономика във Варна, поработил 3-4 години в завода за мотокари в Пловдив и се отказал, за да стане земеделец.

Аврам отглежда стадото си зад тренировъчната база на ФК Ботев в Коматево. Там е кошарата му, до която пък има общинска мера, предназначена за пасище.

Само преди месец община Пловдив прие наредба, която забрани изцяло отглеждането на селскостопански животни в града. Развъждането на добитък е възможно само в някои квартали. Коматево е един от тях, но и там може да се отглеждат определен брой животни. За стандартите на новата наредба, стадото на бай Аврам е голямо.

От Общината обаче твърдо и категорично обаче приеха забраната за отглеждане на животни в града. Общинарите са категорични, че градът не е място за селскостопански животни и със сигурност движението им по улиците и из кварталите трябва да бъде ограничено. Включително и това на гълъбите.

Не е такова обаче мнението на общинския съветник Ангел Иванов. По думите му няма как да се ограничи полетът на гълъбите.

Целият живот е политика, смята овцевъдът. Ако стопанският живот на една държана и едно семейство върви, пицата няма да е постна. Но според Аврам Аврамов хората си държат парите в банките и не ги влагат в производството, тъй като се опасяват да не ги загубят. Затова станаха всички тези самозапалвания, коментира животновъдът. И казва, че напрежението ескалира и хората скоро пак ще излязат на протест.

Но Аврам не се оплаква. Той и семейството му успяват да живеят с парите от гледането на животни. Възмутен е от това, че правителството не е направило нищо, за да подпомогне стопаните в борбата им със синия език.

Бай Аврам разказва, че в семейството всички го подкрепят. Но децата му едва ли ще гледат добитък. Не може при тази благодатна земя, при тази природа ние да хвърляме всичко на вятъра, възмущава се той. И се надява на по-добри времена.

 

 

 

Подобни статии

Top