Как се живее при -50 градуса (СНИМКИ)

Въпреки че тази зима няма много студени дни, все се оплакваме, че ни е студено. Синоптиците постоянно говорят за сибирски студ, но никой не си дава сметка, че -10 или дори -20 градуса не се доближава дори малко до сибирските студове.

Ако смятате, че когато температурите паднат под нулата, е сурова зима и трудно се живее през този лют сезон, то тогава няма да повярвате, че съществуват места където хората живеят на -50 или дори на -60 градуса по Целзий.  Мислите си, че е невъзможно, но нищо подобно! Неслучайно, когато говорим за студено време, споменаваме Сибир.

Тъкмо това е най-студеното населено място на планетата или по-точно селцето Оймякон. Селото се намира в източната част на Якутия и има население от 420 души. Оймякон се намира близо до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие.

Оймякон е най-студеното населено място на Земята и затова си печели името „Северен полюс на студа“. Според официалните статистики на руските специалисти, това е най-студеното място в цялото Северно полукълбо, с измерен температурен рекорд от 71.2 градуса под нулата (26 януари 1926 г.). По неофициални данни, температурата в селото е падала до -79°C през 1914 г.

Средните зимни температури тук са около -45 градуса – нещо, което обикновеният човек трудно може да издържи за дълго време. Замръзването на земята в дълбочина пречи на нормалното функциониране на канализацията в домовете на хората, поради което домакинствата използват тоалетни извън домовете си. По същата причина изкопаването на гробове се превръща в изключително трудно изпитание и става възможно едва след затоплянето на почвата чрез запалване на огън.

Местните жители трябва да паркират колите си в отопляеми гаражи, а спирането за кратко с изключен двигател на улицата е равнозначно на изваждане на превозното средство от експлоатация – просто няма никакъв шанс двигателят на колата да запали отново. Въздухоплаването в региона също е абсолютно невъзможно през зимата, както и отглеждането на реколта, а рискът от измръзване само след няколко минути, прекарани навън, е напълно реален. Основното препитание за жителите на Оймякон е отглеждането на северни елени, лов и риболов в ледените води.

На местния език името Оймякон означава „незамръзнала вода“, като причина за това са горещите минерални извори, които се намират в центъра на селото. Най-близкият град до Оймякон е столицата Якутск, която е на три дни път с кола.

И докато в Европа един силен снеговалеж може да принуди училищата да затворят врати, то училището в Оймякон обявява неучебни само дните, при които температурата пада под -52 градуса по Целзий.

Тайната на местните за справяне с нечовешкия студ е чай. Но не просто чай, а „Руски чай” – т.е. водка. Това споделя фотографът Амос Чапъл, който е посетил най-студения град в света – пише сп. „Мениджър“.

Колкото и дълга, и сурова да е зимата в Оймякон обаче, тя все пак си има край, след който времето чувствително се затопля. През лятото средните температурни стойности са между 15 и 20 градуса над нулата, като понякога достигат дори 34 градуса по Целзий. Твърде горещо време за местните, тъй като те са свикнали на ниските температури.

Затова следващия път, когато определяте студеното време от -8 градуса като сибирски студ се опитайте да си представите -50 градуса и тогава правете сравнения!

Снимки: idi.bg

Подобни статии

Top