Калейн втора, Николова е трета в квалификациите за ЕК в Баку

Четири от четири финала за българските грации в новото състезание с необичаен реграмент

Боряна Калейн завърши втора в квалификацията на Европейската купа! Стилияна Николова е трета! Четири финала за България!

С квалификациите при жените стартира първата в историята – Европейска купа. Новото състезание с необичаен регламент се провежда в Баку (Азербайджан). България е представена от индивидуалистките във възраст „жени“ – Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Стабилна Боряна Калейн и в четирите съчетания, натрупа актив от 135.700 (36.200 на обръч, 33.000 на топка, 33.650 на бухалки и 32.850 на лента) и завърши квалификацията на втора позиция.

Другата ни представителка Стилияна Николова стартира с грешки в съчетанието с топка и с актив от 135.550 (35.850 на обръч, 31.900 на топка, 35.000 на бухалки и 32.800 на лента) зае трето място в класирането.

Представителка на Италия – София Рафаели събра общ сбор от 138.950 (35.800 на обръч, 34.500 на топка, 34.750 на бухалки и 33.900 на лента) и спечели квалификацията при жените на Европейската купа.

Топ 16 (максимално по 2 гимнастички от страна) от квалификацията се класират за първите „Крос битки“. Нашите грации намериха място сред и най-добрите и днес ще спорят за отличията. Боряна Калейн ще изправи срещу Андреа Вердес (Румъния) със съчетание с топка на осминафинала на „Крос битките“, а Стилияна Николова ще се „бори“ срещу Камила Сеидзаде (Азербайджан) също със съчетание с топка. При евентуални победи: Калейн ще срещне победителя от двойката Даниела Мунитс – Милена Балдасари, а Николова – победителя от двубоя Екатерина Веденеева – Панайота Литра. И двата двубоя ще бъдат със съчетания с обръч в четвъртфинала.

А дали ще се срещнат в пряк двубои Боряна и Стилияна, предстои да разберем от 11.00 часа днес.

Четири от четири финала за България! Три финала за възпитаничката на Марияна Памукова. Боряна Калейн си осигури място сред най-добрите осем на обръч, топка и лента. Възпитаничката на Валентина Иванова намери място сред най-добрите осем на бухалки.

Съдия за България на това състезание в индивидуалната надпревара, е Филипа Филипова, която бе в панела за трудност с тяло на обръч и лента.