Калиграфията – магията на изящния почерк (СНИМКИ)

Калиграфия буквално означава „красиво писане “ или „хубав или изящен маниер на писане“. По своята същност това е изкуство, чрез което освен че създава красиви надписи, човек се успокоява и изгражда усет към естетиката.

Александър Динчев е на 37 години, роден е в Стара Загора, но завършва Техническия университет в Пловдив, който се превръща в любимия му град. Увлечението му към калиграфията датира от около преди 20 години, но започва активните си занимания от 2 години, след като дълго време се е занимавал с проектирането на електронни устройства.

Калиграфията е състояние, в което човек попада, когато иска да създаде нещо красиво и да го предаде на останалите, споделя Александър. В началото започва да се обучава съвсем сам с помощта на интернет уроци, съвети от брошурите към писалките, които използва, а в последствие се сдобива и с калиграфска книга.

Ръководството е изцяло на английски език, като в него са описани различни техники и насоки за изписването. До този момент няма подобен учебник на български, а когато човек се учи сам е много лесно да се развият погрешни навици, смята калиграфът.

Любимият стил на писане на Александър е Италик, познат на широката аудитория като курсив. Най-трудно в ръцете му се получава т.нар. готически шрифт, тъй като той е доста утежнен. Буквите на готическия шрифт, които се отличават с ъглесто, заострено и на места надебелено изписване, не са съвсем в стила на Александър, тъй като той предпочита по-изящните стилове на изписване.

Да се научи човек на калиграфско писмо не е трудно, стига да притежава елементарна моторика на ръката и разбира се, много желание и упоритост. Калиграфията доразвива тези начални умения и след като се приложат специалните техники за водене на писеца, нещата няма как да не се получат.

След като Александър създава и собствен блог, много хора започват да го търсят и той организира курсове по калиграфия. Досега интерес са проявили над 40 човека, споделя той. В наши дни приложимостта на калиграфията в ежедневието се свежда най-вече до надписването на картички, покани за събития, дипломи. Трудно е човек да се издържа от това занимание, тък като не всеки е склонен да даде по-висока цена, особено когато му трябват голям брой покани или картички.

По думите на Александър калиграфията предразполага към вглъбяване, дишането се успокоява и се синхронизира с ритъма на писане. Това е един от начините човек да предаде красотата, която носи в себе си, споделя той. Калиграфията от мнозина е разглеждана и като вид медитация, тъй като спомага също за оптическия контрол, търпението и точността.

 

Подобни статии

Top