Калиграфия и чаена церемония показват марокански занаятчии в Пловдив

Ателие и демонстрация на работата на български и марокански занаятчии ще започне днес от 11 часа в Бакаловата къща в Стария град. С културната проява ще завършат Дните на Мароко в България.

Организатори на проявата в Пловдив са мароканското посолство и Регионалната занаятчийска камара. Ще участват марокански майстори и пловдивски занаятчии. Идеята е да бъдат демонстрирани пресечните точки между двете култури, общите и различни неща в тях, носии, обичаи и т.н. Четирима марокански занаятчии  – Хена художник, калиграф, тъкач и керамик ще вземат участие в уъркшопа. Ще се състои също традиционна мароканска чаена церемония и ще има изпълнения на мароканска музика.

Поканени са да присъстват кметът на града и областният управител, представители на общината и др. Ще присъства също посланика на Кралство Мароко.

Събитието е изцяло отворено за посещение, достъпът е свободен и без покани.

Програма:

• 11:00ч. – Откриване на церемонията от нейно превъзходителство посланичката на Мароко в България и официалните гости от България (кмет на гр. Пловдив, областен управител на гр. Пловдив)

• Приветствия от страна на нейно превъзходителство г-жа Латифа Акхарбаш , Посланик на кралство Мароко в България, г-н Иван Влаев, председател на Национална занаятчийска камара на България и г-жа Тони Симидчиева, Председател на Регионална занаятчийска камара Пловдив

• 11:15 ч. – Мароканска автентична чаена церемония

• 11:30 ч. – Изложение на традиционни марокански занаятчийски изделия

• 12:00 ч. – Съвместен уъркшоп – изработка на съвместно занаятчийско изделие, демонстрация на марокански и български занаятчия с цел разкриване на 2 различни културни традиции и трансфер на ноу-хау

Снимка: sozopol-foundation.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top