Калиграфи изписват имена с корейски йероглифи в Техническия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пъстър и динамичен бе празникът във филиала на Техническия университет в Пловдив, където днес се състоя Ден на Корея.

Той е организиран от младежката организация IYF /International Youth Fellowship/ и има за цел да представи традиционната корейска култура пред студентите от вуза.

Доброволци сме в България за по една година, разказа Чой. Самата тя обаче е у нас вече десет години и твърди, че българският език й е бил доста труден. Но го говори прекрасно.

 

България е осемдесетата страна, в която младежката организация на Корея представя националната си култура. Организаторите са подготвили 5 специализирани щанда, на които представят корейска калиграфия, храна, традиционни игри, сгъване на хартия и облекло, обясни Десислава Йорданова, която отговаря за организацията на събитието.

Един от интересните щандове бе калиграфският щанд. Тук всеки от студентите можеше да получи подарък – името му, изкусно изписано собствено с помощта на калиграфска четка върху  бял лист хартия.

На щанда с корейско облекло бяха представени дрехите Ханбок, характерни с ярките си цветове и изчистени линии. Организаторите от  International Youth Fellowship ще подканят гостите си да пробват Ханбок и да се снимат с него.

На щанда с традиционни корейски игри бяха демонстрирани игрите Гонгинори и Чегичаги. Пловдивските студенти също опитаха как се играят тези старинни игри.


Щандът за сгъване на хартия представи трудно произносимото корейско изкуство „Джнгиджълги“. То прилича много на оригами. Майсторите на това изкуство сгъваха листове хартия, без да ползват ножици и лепило.

Щандът за храна със сигурност ще привлече най-много любопитни студенти, но трябваше да заработи от обяд. Ще бъдат представени храните Кимпап и Чапче. Корейците ядат Кимпап на пикник, като характерно за ястието е неговата форма. Продуктите се навиват на руло в листа от водораслите „Ким“ с помощта на бамбукова рогозка. След това се нарязва на кръгчета. Дегустацията на корейската кухня е безплатна.

Подобни статии

Top