Калинички от Лондон и София оставиха нишани в мълчана вода (СНИМКИ)

Калиничка от Лондон остави нишана си в асеновградската Етнографска къща днес. 6-годишната Катрин е на гости на баба си в Асеновград и участва в ритуала за втора година. Сред Еньовите булки тази година е и момиченце от София.

53 деца на възраст от 3 до 7 години оставиха своите нишани в мълчана вода за Еньовден. Те се събраха в Етнографската къща в Асеновград, където бяха записани в специална вълшебна книга за наричания. Децата оставиха гердани, гривни, фиби, обици, пръстени, които тази вечер ще преспят под открито небе в менчето с водата, покрито с бяла кърпа.

За разлика от предишни години, в които майки и баби са водили децата в Етнографската къща, тази година множество татковци доведоха дъщерите си специално, за да участват в ритуала.

Някои от момиченцата за първи път ще бъдат калиници. По традиция малките девойчета могат да бъдат Еньови булки в три поредни години. Утре рано сутринта всяка калиничка ще получи своето наричане за това, какъв ще бъде съпругът й по професия.

В ранната утрин на Еньовден всички момиченца, облечени като булки, ще се съберат в Етнографската къща около 8:30 ч. Тогава ще започнат наричанията на нишаните. След този ритуал калиничките ще отидат на литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“, за да получат благословия и да се включат в традиционното шествие до параклиса „Св.Богородица – Въведение”/Калиничката/ и градския парк.

Подобни статии

Top