Калфин хапна сладко от маслодайна роза на Панаира (СНИМКИ)

И в услугите и в продукцията има много пространство за социална икономика, просто трябва да я насърчим  и да обясним на хората. Да знаят, че има смисъл от нея и те могат да бъдат много по-самостоятелни, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той откри Петия Европейски форум на социалното предприемачество в Пловдив, който ще продължи до трети април.

Важно е да има специално определение за това кое е социално предприятие, за да могат да бъдат по-конкретни политиките в тази насока, защото към момента няма точно определение. Това си е икономическа дейност, която дава възможност на хората с увреждания да бъдат пълноценни, да работят и да се чувстват полезни, допълни още министър Калфин.

По думите му социалните предприятия имат нужда да бъдат подпомагани, защото срещат сериозни трудности на пазара.

Отделили сме 55 млн. лева по тази схема за хората с увреждания от Оперативна програма „Човешки ресурси“. Надяваме се тези 55 млн. да се удвоят или утроят, каза още вицепремиерът и обеща скоро да има специален фонд за хората с увреждания.

Калфин и чуждестранните гости, които присъстваха на откриването, се почерпиха с българско сладко от маслодайна роза и традиционна баница.

В България предприятията, определящи се като социални, са 4 000, а от тях 2 500 извършват стопанска дейност.

Социалното министерство ще пусне и нова програма, съвместно с общините, която да помага на хората с увреждания.

Работим по текста на нов закон за социална икономика. Обсъждаме го с партньори и неправителствени организации, социалната икономика е много важна. В България тя е под 1 % от БВП , но има страни като Румъния, където е над 2%, а някъде е до 7 %, каза още министър Калфин.

Подобни статии

Top