Камелия от Асеновград спечели първата битка срещу държавата (ВИДЕО)

Асеновградчанката Камелия Чернева спечели на първа инстанция делото, което заведе срещу Министерството на здравеопазването. 41-годишната жена живее с рядката болест муковисцидоза от раждането си и до този момент не е получила нито материална, нито морална подкрепа от страна на държавата.

След едногодишно протакане на съдебния процес, Административният съд най-накрая излезе с решение, с което осъжда здравното министерство да заплати на Камелия 4000 лева неимуществени вреди, заедно с лихвата от 1 април досега.

„Ще обжалваме размера на обезщетението пред Върховния административен съд“, заяви пред DCNEWS адвокатката на Камелия Снежана Стефанова. Тя припомни, че Ками претендира за 35 хиляди лева неимуществени щети и 23 944 лева за имуществени, от здравното ведомство.

Административният съд обаче е преценил, че имуществените щети са предмет на друг вид съдебен спор, който ние ще водим допълнително, коментира адвокат Стефанова.

„За нас това е голяма победа, но ще обжалваме решението пред Върховния административен съд“, допълни юристката.

Припомняме, че Камелия Чернева е само на месец, когато в Дрезден през 1975 г. откриват, че страда от тежката болест. Тогава се е смятало, че продължителността на на живот на болните от муковисцидоза е не повече от 5 години. По-късно с навлизане на нови медикаменти, животът им се увеличава.

Повече вижте ТУК!

Вижте историята на Ками във видеото!

 

 

Подобни статии

Top