Камион с 400 кг хероин заловен, докато Дребчев бил митничар

drebchev

Камион, натоварен с чушки експорт за Албания, е бил задържан на Митница Пловдив по времето, когато убитият Георги Дребчев е бил митнически инспектор. В него са били открити 400 кг хероин, съобщи по време на съдебното заседание днес свидетелят Петко Държиков – митнически представител по това време на различни фирми.

Пред съда бяха прочетени показанията на Държиков, в които той разказва също, че Дребчев му споделил, че притежава 400 хиляди германски марки и дори предложил да започнат частен бизнес с парите.  Това накарало Държиков да направи връзка между залавянето на хероина и убийството на Дребчев, въпреки че името на митничаря до този момент не е било замесвано в далавери с наркотици.

По думите на Държиков убитият е бил много близък с бившия кмет на Съединение Евгений Маринчешки, Рангел Думбалски /който бил представител в митницата на фирма „Готмар“, както и със собственика на „Готмар“ Георги Тучев и Агром Гордани по прякор Албанеца – съдружник в определен период на Тучев.

Според Петко Държиков месец преди убийството си Дребчев твърдял, че напоследък го следи бяла кола и подозира, че това са хора от Икономическа полиция.

На делото стана ясно още, че митничарят е споделил притесненията си с друг свидетел – бизнесменът Максим Митков – собственик на фабриката за велосипеди. Двамата били близки приятели и се виждали често. Митков разказа, че в последните две-три седмици преди убийството Дребчев бил притеснен, дори си взел отпуск. А седмица по-рано помолил Митков да не се виждат. Двамата се чули за последно часове преди убийството.

От показанията на Митков пред разследващите органи става ясно, че Дребчев е искал да се издигне в кариерата. Той твърдял, че разполага с компромат срещу бившия шеф на митницата Димитър Толев, свързан с контрабандни цигари на Летище „Пловдив“. Бизнесменът обаче не знаел подробности.  Той посочи също, че Дребчев и Толев били в лоши отношения, вероятно заради амбициите си за израстване в кариерата.

На погребението на митничаря майка му – Стоянка, споделила, че в убийството на сина й може да има замесени хора от Съединение, но впоследствие започнала да клони повече към бившия шеф на сина си – Толев.

От показанията на Митков стана ясно също, че Дребчев е давал заеми срещу лихва. В един от случаите митническият инспектор бил дал 100 хиляди германски марки на турчин, но направил нещата да изглеждат така, сякаш парите са дадени в заем от Максим Митков.

Той разказа още пред съда, че в митницата било честа практика да се дават пари, за да минават по-бързо товарите. „Това е общоизвестна практика“, коментира и съдията по делото.

Процесът продължава с разпит на свидетели. Припомняме, че обвиняеми по делото са Божидар Атанасов, за който се смята, че е физически убиец и  бизнесменът от Съединение Иван Карабелов, сочен за подбудител на убийството, заедно с бившия кмет на Съединение Евгений Маринчешки, който загина при катастрофа преди три години. Като причина за убийството се считаше провалена голяма пратка с наркотик, в която е бил пряко замесен Дребчев.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top