Каназирева иска подмяна на старите люлки в детските градини

Актуално питане до кмета за състоянието на дворовете в детските градини и ясли отправи от трибуната на Общинския съвет председателят на групата „Обединение за Пловдив“ Дани Каназирева. Повод за това са сигналите на родители, чиито деца продължават да играят на стари площадки с метални пързалки, люлки и катерушки, които не отговарят на съвременните стандарти за безопасност, посочи Каназирева.

По думите й голяма част от дворовете на детските градини в Пловдив не са благоустроени, с амортизирани метални съоръжения. Има площадки с частично демонтирани катерушки, от които са оставени тръби и стълбове. Родителите се оплакват, че дворовете, където децата трябва да играят спокойно и безопасно, приличат на склад за вторични суровини и създават риск за тяхното здраве.

Същата ситуация се наблюдава не само в дворовете на детските заведения, но и на територията на целия град – в паркове, градини и междублокови пространства, мотивира се Каназирева.

Съветничката напомни на кмета Иван Тотев, че има действаща наредба на МРРБ за условията и реда за устройството и безопасност на площадките за игра и тя трябва да се спазва. В нормативен акт е посочено, че стопаните на съществуващи детски площадки са длъжни да ги приведат в съответствие с новите изисквания в срок до 31 декември 2016 г.

Наредбата задължава до 31 декември 2014 г. да бъдат одобрени план – графиците на дейностите, в резултат на които площадките ще бъдат приведени в съответствие със съвременните стандарти за тяхната безопасност.

Срокът за изготвянето на план – графика изтече и Каназирева настоя да получи информация дали в община Пловдив са готови с конкретните мерки и действия за смяна на старите и опасни детски съоръжения с нови, които да съответстват на изискванията на наредбата. Съветничката поиска отговор, дали община Пловдив разполага с пълна и точна информация за състоянието на детските съоръжения както в детските градини и ясли, така на територията на шестте района.

Адвокатката поиска също информация колко средства са инвестирани през 2014 г. в благоустрояването на дворовете на детските градини и ясли и какви пари ще бъдат планирани в бюджета през тази година за подмяна на старите съоръжения. Каназирева поиска публично да бъдат оповестени причините защо до този момент не е въведен в експлоатация Общностният център с детска градина и яслени групи на ул. „Вратцата“ 4 в квартал „Изгрев“, как са усвоени парите по този проект и кога обектът ще бъде отворен.

Това, че общината е делегирала бюджети на детските градини, не означава, че няма ангажименти за ремонтите на сградния фонд и благоустрояването на дворовете, коментира Дани Каназирева.

Подобни статии

Top