Каназирева иска увеличение на наемите за партии - DC news

Каназирева иска увеличение на наемите за партии

Дани Каназирева пита кмета Тотев за паветата на бул. Цар Борис

Председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив” Дани Каназирева ще предложи на кмета кмета Иван Тотев да се увеличат наемите на общински помещения, които се отдават за партийни клубове. Според нея партиите несправедливо се толерират, наемът от 50 ст./кв. м е нереален и трябва да бъде завишен най-малко на 5 лв. Цинично е партиите да получават 35 млн. лв. годишна субсидия и да плащат жълти стотинки за апетитни имоти в центъра на Пловдив. Несправедливо е представителите на бизнеса, дребни и средни търговци, както и продавачи на книги да плащат по 10 – 16 лв. на кв. м., а партийните централи да ползват на безценица общински имоти, счита Каназирева.

Законът за политическите партии дава право на парламентарно представените политически сили да наемат общински и държавни помещения на преференциални цени за офиси. Със същото право според Закона за политическите партии се ползват и политически организации, получили над 1 % от действителните подадени гласове на изборите. Ако се направи анализ, ще се окаже, че днес над 40 партии могат да кандидатстват за клубна база в община Пловдив.“ Представяте ли си, каква опашка за офиси ще се извие и в какви размери ще бъде ощетен градският бюджет при тези символични цени“, пита Каназирева.

В предложението до кмета председателят на „Обединение за Пловдив” посочва, че в момента срещу същия незначителен наем от 50 ст./кв. м партиите могат да ползват помещения в центъра на Пловдив и ако държат имот с площ 100 кв. м., плащат символичните 50 лв. на месец. Това е несправедливо на фона на наемите и таксите, които се събират от хората. Извършеният от съветниците сравнителен анализ в страната показва, че общините отдават помещения за партийни клубове на цени между 50 ст. и 5 лв за квадрат. Във Велико Търново, например, наемът е в размер на 2,70 лв.

Партиите получават милиони левове субсидии и ще бъде справедливо, законосъобразно и пазарно обосновано да плащат адекватни наеми, вместо да ощетяват бюджета на Пловдив, убедена е Каназирева. По думите й в градът под тепетата трябва дас е сложи край на съществуващия от години двоен аршин.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top