Каназирева настоява за повече автобуси по линия № 44

kanazireva

За повече автобуси по линия №44 настоява лидерът на „Съюз за Пловдив“ и общински съветник адв. д-р Дани Каназирева. Според нея е недопустимо учениците да мръзнат по спирките, когато общината спряга 45 млн.лв. за транспортен проект.

С автобус №44 пътуват ученици от ЕГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Пловдив“, а също така и студенти от ПУ „Паисий Хилендарски“. В офиса на „Съюз за Пловдив“ постъпват сигнали от родители, а и от самите гимназисти, че в часовете, когато започват и свършат занятията, транспортът е недостатъчен.

Не само автобус № 44, но и останалите, които минават по този маршрут, са препълнени. Разписанията не са съобразени с пътникопотока, понякога интервалите не се спазват, автобусите закъсняват. Най–много са жалбите за №44.

Линията преминава през ЖК „ Тракия“ с интервал 12-14 мин., но тръгването от „Устрем“ в 6.18ч. е с интервал 24 мин. и повече при закъснение. Следващият автобус е чак в 6.42ч. Това се случва точно във времето, когато учениците бързат за училище, а именно от 6.20ч. до 7.05ч.

Притеснени родители се жалват, че децата са принудени да мръзнат по спирките в очакване на автобус и закъсняват, без да имат вина.

Най-фрапиращ е сигналът, че шофьори умишлено пропускат спирки, пълни с ученици. Възмутените пътници разказват за автобус, който тръгва от ПУ „Паисий Хилендарски“ в 13.24ч. по линия 44 и демонстративно подминава двете гимназии, защото тогава първата смяна свършва и стотици деца чакат на спирката.

Голям проблем с транспорта има и след втората смяна, когато децата се прибират по домовете си. Учениците чакат автобус в 18.52ч. и ако не се качат, следващият е чак в 19.16ч. или след 24 минути. Как се стои на студа и в тъмното, недоумяват родители. Последно на 23.01 отново умишлено пропускат спирки пълни с ученици.

Пътниците се оплакват, че част от автобусите по линия № 44 са малки и невъзможно да се разминат в салона. Нерядко се случва хората да остават по спирките поради невъзможност да се качат. Често линията се обслужва с доста стари и амортизирани, мръсни и с много неугледен външен вид рейсове. Не се спазва разписанието, пропускат се спирки, интервалът на движение на автобусите е голям, особено в пиковите часове и стига до 20-30 минути.

В сутрешните часове автобусите са много разредени, минават през големи интервали, точно когато се предвижват ученици, студенти и работещи. В разписанието на линията има автобуси, които излизат към 7:18 часа и се прибират в гаража в 18:38 часа. Това е недопустимо, защото точно тогава хората се прибират по домовете си.

Редно е община Пловдив да засили контрола върху изпълнението на курсовете и да разгледа незабавно проблемите с транспортнто обслужване на езиковите гимназии, коментира Дани Каназирева. Тя ще направи официално питане до кмета Иван Тотев както за линия № 44, така и за останалите автобуси, които минават покрай ЕГ „Пловдив“ и ЕГ „Иван Вазов“.

Поради това днес Каназирева внася сигнал до ресорния заместник–кмет, за да се предприемат незабавни мерки, първо да се преразгледа маршрутното разписание на автобусна линия 44, и останалите в този район линии, като в часовете с по-голям интервал, да се пусне и допълнителна кола. И второ, да бъде извършена проверка посредством GPS системите, като при установено нарушение, фирмата превозвач да бъде санкционирана.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top