Каназирева пита Тотев как се харчат милиони, заделени за тротоари

Дани Каназирева пита Тотев как се харчат парите за ремонти на тротоарите

Колко струва един квадратен метър нови тротоарни настилки и как се харчат парите на данъкоплатците, предвидени за ремонти? Конкретен и ясен отговор на тези въпроси, а не шикалкавене, настоява да получи от кмета Иван Тотев председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив“ адвокат Дани Каназирева.

Повод за питането е предложението на кмета, внесено на днешната сесия, общинският бюджет да бъде завишен с 500 000 лева, като тези средства да се разходват за тротоари, паважи, калдъръм и алейни настилки. Кметът предлага за същите ремонтни дейности през 2015 г. да се планират 3,5 млн. лв. вместо предвидените с предходно решение на Общинския съвет 2 млн. лв. През миналата година за тротоари и пешеходни зони бяха осигурени 3 млн. лв., като поръчката е възложена на фирма „Драгиев и ко“.

„Нямаме нищо против да се обновяват пешеходните настилки, калдъръм и паваж. До този момент обаче не сме получили убедителна информация, която да сочи, че милионите на пловдивчани се харчат пестеливо и по предназначение. В администрацията няма прозрачност, колко струва един квадратен метър нова настилка и по какви критерии се избират улиците, на които се правят ремонти“, коментира Дани Каназирева. Според нея въпреки големите суми, които се наливат за тротоари, пловдивчани продължават да лавират измежду разбитите плочки и хлътналия калдъръм в Стария град.

Каназирева настоява кметът да предостави подробна информация какви ремонтно – строителни работи са изпълнени от фирма „Драгиев и ко“, на която е възложена поръчката, на каква стойност е сключеният договор, изброени ли са в него конкретните обекти и дали при провеждането на тази и следващата поръчки се посочва цена на квадратен метър настилка. Кметът е длъжен да се отчита, как разходва публичните средства, иначе оставаме с убеждението, че парите се дават на изпълнители на ангро, докъдето стигнат, счита Каназирева.

 

Подобни статии

Top