Каназирева пита Тотев колко пари изхарчи за 3-дневния сняг

Колко средства Общината изхарчи за почистването на Пловдив тази зима при положение, че само три дни валя сняг? Това е един от въпросите, на които председателят на групата общински съветници адв. д-р Дани Каназирева ще иска отговор от кмета Иван Тотев на предстоящата сесия.

Въпросите са шест и са на пловдивчанина Мариус Петров, който е помолил Каназирева да ги отправи към кмета.

Каназирева настоява Тотев да обясни:

Защо след като за мартенския сняг се знаеше два дни преди да завали, машините започнаха да чистят града с няколко часа закъснение, като основно събираха на купчини вече разпиляната от колите киша и затрупваха паркираните коли.

Проверена ли е документацията на общинското предприятие „Чистота“ и почистващата фирма, дали те са работили със 100% натоварване на човешките и материални ресурси и ще има ли наказани.

Общината дължи ясен отговор на гражданите, защото в противен случай се появяват съмнения, че разходите за един ден сняг в Пловдив се доближават до тези в скандинавските държави.

Парите, които се плащат за почистването, са на пловдивските данъкоплатци. Разликата е в това, че ако гражданите не ги платят, им се начисляват лихви, но ако някой злоупотреби с тези средства – наказани няма, посочва се в питането.

Кметът трябва да отговори и на въпрос кога улиците в Пловдив ще придобият нормално състояние, съобразено с европейските стандарти. Съветничката цитира сигнала на Мариус Петров, според който „в Пловдив я има 20-30 км. изрядни улици, я няма“.

В питането се поставя въпрос и за пешеходните островчета. Няма пътни знаци, например, на бул.“Найчо Цанов“ в посока към Асеновградско шосе, до бензиностанцията на Петрол и на „Пещерско шосе“ с „Ген. Колев“.

Пред такива островчета задължително се слага знак, указващ посоката на движение и навсякъде, където движението от двупосочно става еднопосочно.

Каназирева цитира в питането Мариус Петров, който напомня, че Пловдив се готви да стане Европейска столица на културата, и коментира, че ако тези проблеми не бъдат решени, ще изгуби желание да ходи на каквото и да било културно събитие „мокър, изнервен и окалян“.

Питане до кмета внася на сесията и съветникът от „Обединение за Пловдив“ Евелин Парасков. Той настоява да получи отговор дали ръководството на община Пловдив предвижда възстановяване на масите за шахмат в Цар Симеоновата градина, които бяха демонтирани, колко ще бъдат на брой и кога ще се монтират.

Питането е по повод на сигнали на граждани в приемната на „Съюз за Пловдив“, че масите за шах бяха махнати преди година, когато започна ремонтът в градината, но и досега не са възстановени.

Подобни статии

Top