Кандидат – юрист застана пред Пловдивския съд заради тежко убийство (СНИМКИ)

IMG_4803

Стойчо Стойчев, студент в  Юридическия факултет на Пловдивския университет, застана днес пред съда заради  тежко убийство на баща си. Негов защитник бе колежката му Татяна Делкова, а състудентът им Александър Манев застана на съдийското място.

Тримата младежи, заедно с още 13 техни колеги, се превъплътиха днес в ролите на подсъдими, свидетели и съдебни служители, за да отбележат 16 април – Деня на юриста. Цели два месеца студентите са се готвили под вещото ръководство на своите преподаватели и членове на Окръжен съд  – Пловдив, за да пресъздадат дело по истински случай, гледано през август 2010 г.

„Казусът е сложен, но в работата на юриста колкото е по-сложно, толкова е по-интересно“, коментираха студентите от 2 и 3 курс специалност „Право“. Изключително подготвени, но видимо притеснени, бъдещите юристи нищеха казуса под зорките погледи на корифеи в областта на правото, свои колеги, ученици от пловдивски училища и граждани.

Стойчо Стоев бе избран да изиграе ролята на 17-годишния Живко Петров, който в резултат на тежкото си детство, след пореден скандал убива баща си по особено жесток начин – първо го намушква няколко пъти с кухненски нож, а след това го удря с тесла, след което се опитва да прикрие деянието си.

Преди възстановката на съдебния процес, Магдалина Иванова, председател на Апелативен съд Пловдив, председателите на Пловдивския окръжен и районен съд Веселин Хаджиев и Иван Калибацев, както и Зорница Златева, старши експерт „Връзки с обществеността” към Висшия съдебен съвет, поздравиха младите си гости и накратко им разказаха за структурата и дейностите на правните учреждения.

По време на презентацията стана ясно, че само за изминалата година са разгледани 40 338 дела, което нарежда Пловдивския съд на второ място по натовареност след Софийския. 80% от делата пък приключват в 3-месечен срок, което е доказателство за ефективната и бърза работа на институцията.

Денят на отворените врати е една възможност за всички граждани, които нямат ежедневен досег с правосъдието, да се запознаят с работата на съда. Зорница Златева представи и проекта на ВСС за прозрачност и по-голяма ефективност на съдебната система.

Крайният срок за осъществяването му е септември 2015 г., а в него са вложени  488 хил. лв. „Целата на проекта е да се подобри публичният образ на съда, както и да се повиши доверието на гражданите в правните институции в България“, допълни Златева.

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top