„Капана“ става център на традиционната графика от 22 до 24 май

Най-артистичният пловдивски квартал „Капана“ се превръща в отворена сцена на графичното изкуство в периода от 22 до 24 май.

Всяко арт пространство в квартала ще стане част от идеята да се демонстрират и представят различни техники на традиционната графика. Предвиждат се демонстрации както на открито, така и на закрито на литография, офорт, суха игла, монотипия, висок печат, гравиране, изработване на клишета, рисуване с туш, молив, въглен и много други.

Домът на плочата „Soul Searchin“ ще участва с изложба на обложки на различни музикални албуми, които ще бъдат разположени и подредени стилистично. Художници и приятели на „Капана“ пък ще правят бързи щрихи, скици и графики на тема музика, които ще бъдат подарявани на преминаващите граждани и гости.

Галерия Point-Blank и творците Запрянка Василева и Венера Смиленова ще изложат графики от проекта си  „So Many Stories to Tell“. На първия етаж ще се представи само printmaking – висок печат и директен печат от някакви повърхности в съчетание с chine-colle, а на втория етаж -ще могат да бъдат разгледани дигитални принтове.

Ателие „Дърводелие“ за пореден път ще стане поле за среща с изкуството. На 24 май 2015 година малката работилница на улица Загреб, № 3 ще се превърне в класическо печатарско ателие.

Момчетата от „What A monstarще представят класическата техника ситопечат, с помощта на която пренасят своите чудновати образи върху текстил. В „Капана за Чудовища“ те ще създадaт работилничка, в която ще предоставят на всеки желаещ избор от няколко предварително подготвени плаки, от които те ще могат собственоръчно да нанесат цвят върху ситото и да „ударят“ печат върху собствена тениска или парче плат.

Изложба на трима графици, всеки от които работи с различни техники: Нако Цветкашки, Ива Николова и Петя Константинова, ще бъде подредена в „Ръкоделницата“. На 23 май авторите ще демонстрират и техниките си специално за посетителите в „Капана“.

Демонстрации на техниката монотипия, както и на ръчно колориране ще бъдат показани на ул. „Магура“. На ул. „ Братя Пулиеви“ пък ще ви покажат как се работи със суха и с гравьорска игла. За любителите на филмите ще има прожекции, свързани в графичното изкуство в „Петното“ и Rock Bar Download.

Тези и още много локации ще предложат интересни и забавни демонстрации по време на „Графики в Капана“. Пълната програма на събитията, може да откриете и във фейсбук страниците на „Капана Маркет“ и творчески комплекс „Инкубатор“.

 

Подобни статии

Top