Караджов работил по случаи, свързани с енергийната мафия (СНИМКИ И ВИДЕО)

Следствен експеримент дали полицаят от Икономическа полиция Венцислав Караджов е бил в задния отсек на лекотоварния Ситроен Берлинго, с който съпругата му Каля Караджова е влязла в двора на свекъра и свекърва си в кв. „Христо Смирненски“ в деня на убийството – 15 март, са направили разследващите. В него е участвала и самата Каля, съобщи в съдебната зала днес адвокат Зоя Тошкова по време на обжалването на мярката за неотклонение на ченгето, обвинено в убийството на родителите си. Каля е заподозряна в съучастие с мъжа си за разстрела на Божура и Цветан Караджови.

В съдебната зала бе потвърдено, че видеокамери от близка до къщата сграда са заснели влизането на лекотоварния автомобил. Караджов обаче упорито отрича да е бил с Каля, а следственият експеримент има за цел да докаже, като се изчисли тежест и други подробности, дали наистина той е бил отзад във возилото, чиято задна част е без стъкла, посочи апелативният прокурор Иван Даскалов, който представляваше Апелативна прокуратура на мярката.

Според Зоя Тошкова обаче в колата е можело да има различни предмети – три каси бира или торба с цимент, които да натежат. От прокуратурата очакват резултатите от следствения експеримент и те ще бъдат оповестени на по-късен етап пред съдебните органи.

Пред съда беше представен протокол от разпит на служителка на стрелбището, където Караджов е поддържал уменията си в стрелбата. В показанията си тя твърди, че той не е ходил там и тя не го разпознава. В залата обаче самият Караджов опроверга тези показания и беше категоричен, че може да посочи свидетели и дори да поиска очна ставка със служителката – Ана Иванова.

От своя страна адвокат Зоя Тошкова представи жалбата от Каля Караджова до главния прокурор, в която тя се оплаква от психологически тормоз от страна на полицията и неправомерно участие на софийската полиция в разпитите по делото. Юристката посочи, че разследването се води „малко тенденциозно“ по отношение на подзащитния й и допълни, че разследването не се извършва по правилата. „Нека истината излезе наяве, но това да не става по незаконен начин, посочи адвокатката“.

Днес в залата тя прокара версията, че е възможно убийството да е извършено с две оръжия, тъй като гилзите, намерени на местопрестъплението са с различен химичен състав.

Тя съобщи, че в по-късен етап ще изпрати на главния прокурор и ще предостави на разследващите писмата, които е получавала от граждани, свързани с преписките, по които е работило ченгето от „Икономическа полиция“. „Само ще ви кажа, че се визира енергийната мафия“, посочи защитничката в кулоарите на съда, след като съдебният състав се оттегли на съвещание.

Тошкова отново потвърди, че в момента се извършва психологически натиск спрямо подзащитния й, като разследващите използват сина му, който предстои да бъде обвинен в незаконно боравене с оръжие и стрелба. /Повече ТУК!/. Тя припомни, че е поискала отвод на цялата Окръжна прокуратура, тъй като съпругата на бившия шеф на Караджов – комисар Георги Георгиев, работи там, а окръжният прокурор Румен Попов  е приятел на комисаря. Припомняме, че Георгиев бе обвинен от семейството на полицая в конфликт на интереси, тъй като самият той е водил разследването и някои от разпитите. Освен това наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Стефани Черешарова и нейният син са ползвали многократно фризьорските услуги на Каля Караджова, допълни Зоя Тошкова.

Вижте повече във видеото!

От своя страна апелативният прокурор Иван Даскалов заяви, че разследването не разглежда доказателствата, които има едно по едно, а в съвкупност. Но все пак се опита да обори твърденията на Зоя Тошкова. По думите му наистина на записите от камерите не се вижда втори човек в Берлингото. Що се отнася до следствения експеримент, резултатите са такива, че е възможно впоследствие да се появят каси с бира или торба цимент, посочи Даскалов.

Магистратът бе категоричен, че не може да проникне в душата на Караджов и да каже защо за работа, която е можело да бъде свършена с два куршума, са изстреляни 8.

Даскалов посочи също, че 12-часовия разпит на обвинения в убийство полицай преди първата мярка за неотклонение в Окръжния съд, е била измислена от него и защитата му, след като е разбрал, че ще му се иска постоянен арест. Прокурорът допълни, че е можело да се обединят двете дела – за убийството и стрелбата на 15-годишния Алекс. „Ако бяхме го направили в медиите щеше да се вдигне такъв вой“, посочи магистратът.

„Нима прокуратурата работи заради воя по медиите?“, контрира го адвокат Тошкова. Тя посочи, че е трябвало Караджов да даде показания за случаите, по които работи и посочи тетрадка,  в която той е описал как са се държали с него на разпита.

Освен всичко друго адвокатката съобщи, че Каля Караджова и майка й Мария Рекина ще бъдат глобени за това, че не са се явили на беседа в полицията, след като са били извикани малко преди това. „За два часа цели четири пъти идваха полицаи в дома им вечерта, какви са тия вечерни разпити“, ядосваше се Тошкова.

В последните си думи полицаят помоли да не му се налага мярка и по това дело, тъй като той така или иначе е в ареста за другото обвинение срещу него. „Нямам намерение да се укрия, нито възможност да извърша друго престъпление. Считам, че измисленото досъдебно производство против мен означава, че многото неистини не правят една истина“, заяви Венцислав Караджов.

Повече за мотивите на съда и мярката, която е окончателна, вижте ТУК!

Подобни статии

Top