Каракачанов: Бих искал заплатата на кадрови войник да е 1000 лв. (СНИМКИ И ВИДЕО)

Каракачанов на посещение

„Проблемите със заплащането и оборудването на БА могат да бъдат решени само по един начин – когато се отделят необходимите средства. Трябва да има разбиране от обществото, че армията не е институция само за парадите, които гледаме на 6-ти май. Армията е онази институция, която трябва да защитава националната цялост, суверенитета и живота на българските граждани“. Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в 68-а бригада „Специални сили“.

Министърът посочи, че в момента прави обиколка на някои от формированията, за да се запознае с проблемите и нуждите им. „Много неща се говорят за Специалните сили, виждам, че момчетата са добре натренирани, морално мотивирани, имат добра подготовка, за мен ще бъде удоволствие да ги видя и при реално учение“, добави Каракачанов.

Той подчерта, че е необходимо да се увеличат парите за армията и за заплатите на военнослужещите. „Колко – като дойде време да правим бюджета. Според мен трябва да са достатъчно. Но именно при подобни срещи и при разговори с генералите и командващите родовете войски, ние можем да направим една добра равносметка и да се целим в максимума“.

Военният министър отказа да се ангажира с процент на увеличението на заплатите, тъй като трябвало първо да се проведат разговори с финансовия министър, за да има конкретни цифри. Беше категоричен обаче, че това ще стане с бюджета за следващата година, разговорите за който започвали още от другата седмица. „Аз знам какви са сега заплатите. При 608 лв. заплата на редник, мисля, че това не отговаря на рисковете на професията, на подготовката, която трябва да получи един военнослужещ. Би ми се искало да бъде поне 1000 лв. Но това едва ли е възможно на този етап. Съмнявам се, че в този бюджет ще има средствата за такива заплати“, коментира още той.

1 2

Подобни статии

Top