Карате като начин на живот (СНИМКИ)

За малките ученици ваканцията вече започна, броени дни делят по-големите от нея. За децата лятната ваканция е чакана с нетърпение още след първия звънец.

Но за разлика от еуфорията на малчуганите, за родителите ваканцията носи още много грижи и притеснения. Те се чудят с какво да запълнят свободното време на децата си, така че максимално да се избегнат таблетът, телевизорът, компютърът и други не дотам здравословни занимания, а също така и безцелното шляене.

Пред майките и татковците стои не лесната задача да изберат подходящ спорт за децата си. В опит да ви помогне с трудния избор, DCNEWS реши да ви предложи спорт, на който може да се запишете заедно с вашето дете, без значение на колко години сте.

За да разберем на какво учи карате шинкиокушинкай отидохме направо в „доджото“, където тренират каратеки от различни възрасти.

Какво е карате и на какво учи разказва сенсей II дан Айдън Чауш.

„Всеки спорт учи на нещо и най-вече на дисциплина. В карате дисциплината, уважението, зачитането на по-висшестоящите е много важно, защото карате не е просто спорт, то е една академия. В нея се развиваш израстваш като боец, израстваш в степени – от младши ученик в семпай, после сенсей, а след това и в шихан разбира се, ако достатъчно дълго се занимаваш с карате. Но същността на това изкуство не е да можеш да се биеш или в това какъв е цветът на колана ти.“

Сенсей Айдън Чауш обяснява, че карате учи най-вече да победиш себе си. Ако надвиеш егото си и се пребориш с жалостта към себе си, ако забравиш за болката, то тогава ще можеш да се изправиш и да победиш всеки един противник. Обяснява сенсея и допълва, че познанията по карате не ти позволяват да вървиш назад, а само напред.

„В карате когато надвиеш болката нищо друго не е в състояние да те уплаши. Болката е това което плаши хората.“

Най-малките каратеки, които сенсей Айдън обучава са започнали на четири години и половина.

„В началото разбира се, желанието е на родителите и постоянството в тренировките също зависи от тях, защото децата още не осъзнават какво е карате. Колкото по-малки започнат да тренират, толкова по-голям шанс имат да се изградят чрез карате като характери и личности. Но за да станат редовни в залата зависи само от родителите.“

Всички заразени с карате казват, че влезеш ли веднъж във фамилията на карате, то това е за цял живот. И ако се наложи да пропуснеш тренировка си като болен, просто не се чувстваш на мястото си, защото карате не е само спорт, а начин на живот.

Трябва да си в хармония със себе си и с хората около себе си, защото карате не учи просто да се биеш. Една Японска мъдрост гласи: Ако не бях жесток не бих оцелял, но ако не бях добър със хората нямаше да заслужавам живота си с тях!

„Карате учи на скромност, дисциплина, себеотрицание. Човекът, който олицетворява карате в България е сенсей Валери Димитров.“ – казва още Айдън Чауш.

„За карате възраст няма. То е за цял живот в различните възрасти го приемаш по различен начин. Развитието в карате е непрекъснато, защото винаги има какво да научиш и доусъвършенстваш.“ – обяснява сенсей Айдън.

След срещата ни с каратеките и сенсей Айдън Чауш знаем със сигурност, че карате не е просто спорт. И ако търсите занимание за вас или детето ви, то каратето е много добър избор. В „доджото“ не само се поддържа спортна форма, но се и възпитава. Точно тук е мястото където ще намерите най-верните приятели и мястото където винаги ще срещнете опора.

„Най-добрия приятел може да те изостави, приятелката, която те обича може да те изостави, но карате няма да те изостави никога, карате винаги ще те чака да дойдеш и да тренираш.“

Подобни статии

Top