Каратист извади кръста в Асеновград (СНИМКИ)

Студентът от Пловдивския университет Мартин Пеев извади богоявленския кръст в Асеновград. Повече от 30 души на възраст от 14 до 50 години се хвърлиха в ледените води на река Чая. Смелчагата, който първи хвана кръста, получи и дарове от общината.

С тържествен водосвет започна ритуалът по хвърлянето на кръста в града край Чая. Архиерейският наместник на Асеновград свещеноиконом Йордан Георгиев освети бистрите води на реката и благослови хилядите присъстващи. След това хвърли дървения кръст в най-дълбокото, а 30-мата смелчаци се втурнаха към светинята.

Първи до кръста стигна 24-годишния Мартин Пеев. Младият асеновградчанин е спортист, състезател по карате киокошинкай. Мартин следва спортна педагогика в Пловдивския университет. Скача за четвърти път за кръста. След като излезе от водите на реката си пожела да е жив и здрав, семейството му да е живо и здраво и поздрави именниците.

На импровизираната сцена над реката, отец Йордан го благослови и го дари с мавруд. От общината също наградиха смелия младеж със сто лева.

„Празникът се нарича Йордановден и водици, няма друг такъв хубав празник, на който всички асеновградчани така радостно да излязат. Това показва голяма почит, уважение и признание на този благодатен празник“, посочи архиерейският наместник.

След това на площад „Академик Николай Хайтов“  той освети бойното знаме на четвърти артилерийски полк и благослови военнослужещите.

 

Подобни статии

Top