Карвинг – изящно изкуство с щипка кулинарна магия (СНИМКИ)

Невероятно е какво може да се постигне с малко повече въображение, търпение и естествено – талант. Изкуство от храна, въпреки теорията: „Не си играй с храната“, която всеки родител втълпява на детето си, храната всъщност е много широко поле за изява.

В Международния панаир в Пловдив започна най-голямото кулинарно състезание у нас – конкурсът „Национална кулинарна купа България 2016“. Виртуози от 150 професионални гимназии от цялата страна се състезават в различни категории: „Най-добър млад хлебар – сладкар“, „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“ и „Карвинг“.

Последното сигурно ви звучи непознато, въпреки че карвингът вече не е чак толкова непопулярно изкуство за нашата страна. Всъщност карвинг е източно, древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната, което отскоро се налага и у нас.

18-годишната Гергана Веселинска от Кюстендил се занимава с карвинг вече две години. Ученичката от ПГ по туризъм „Н. Й. Вапцаров“ обяснява, че не е необходимо да можеш да рисуваш за да овладееш това изкуство: „С малко повече труд и желание всеки би могъл да се научи“, скромно допълва Гергана.

За да направи своята композиция за конкурса Гергана е отделила два дни за работа върху прекрасните девойки с кюстендилски народни носии, изработени от тиква. Освен това Гергана е изписала името на своя роден град върху диня. А от бяло цвекло е сътворила прекрасни рози.

Единствено фантазията е граница за това какво може да се направи от храната.

Гергана вече има две награди от предишни години от конкурса в Пловдив. Тя е печелила първо място на индивидуално състезание по карвинг и второ на групово.

Критериите, по които журито ще оценява тримата участници в тазгодишното състезание по карвинг в Пловдив са следните: на първо място творецът трябва да е вложил индивидуалност във своята творба; също така се оценява и начинът, по който е подредена композицията; и дълбочината на разреза, с която са издялани фигурите. Състезанието се журира при стриктно съблюдаване на правилата.

Гергана Веселиновска твърди, че за да овладееш карвинг изкуството не е нужно да имаш талант за това. Представяме ви в снимки нейната творба, както и на конкурентите й, а вие сами преценете дали не ви е необходим талант за това.

Насладете се на истински коктейл от кулинарни шедьоври!

Ето и младежите, които се борят за призовите места за най-добри кулинари и сервитьори.

Подобни статии

Top