Карловци на протест срещу опита за подмяна на българската история (СНИМКИ)

На мирен протест пред паметника на Дякона Левски в Карлово излязоха близо 300 души от Карлово, Калофер, Клисура, Плевен, Шумен и Бургас. Хората протестираха срещу опита за подмяна на българската история.

Недоволните развяха българския трибагреник и издигнаха плакати с надписи: „Днес без Каравелов, утре без България“, „Никога повече турско робство“.

Недоволството започна с националния химн, след това, под звуците на патриотични български песни, облечените в български хайдушки носии мъже се поклониха пред паметта на загиналите за свободата на България. Те свалиха калпаци пред паметника на Апостола на свободата.

Присъстващите бурно аплодираха 6-годишната Рая Ковачева от карловската детска градина, която взриви страстите на площада със стихотворението“ Аз съм българче“.

Митингът пордължи с декларацията, приета вчера от Общински съвет-Карлово, която бе прочетена от зам.-кмета Антон Минев. В нея остро се осъжда ставащото, и заявява, че карловци никога няма да допуснат да бъде подменена историята на България.

Карловският свещеник Рафаил благослови протестиращите с думите: „Една шепа хора се опитват да продадат историята ни така, както изпратиха в небитието икономиката ни и българите в чужбина за препитание. Няма да допуснем това!“ Той риторично попита: „Защо проляха кръвта си Левски и Ботев, заради съжителство, или за да ни отърват от турското робство?“

Пред журналисти организаторите на протеста от Движение „Хайдути“ бяха категорични, че ако опитите за подмяна на историята продължат, ще бъдат организирани ежедневни протести и в София. Съоргаризатори на протестното шествие днес бяха също община Карлово, Национално движение „Традиция“ и ВМРО-Карлово.

Междувременно стана ясно, че жителите на Сопот също ще излязат на протест във вторник пред паметника на Иван Вазов с искане за истинска пробългарска реформа в образованието. Протестът ще е в 10.00 часа. В градчето също върви подписка срещу опита за подмяна на историята в учебните програми.

Подобни статии

Top