Карлос Насар е европейски шампион! (ВИДЕО)

Публиката пя с мен химна и усещането бе страхотно. Това трябваше да се случи на българския народ, заяви щангистът, който постави нов световен рекорд за младежи

Карлос Насар защити европейската си титла във вдигането на тежести. Той направи това със световен рекорд за младежи в изхвърлянето от 176 килограма. 

Пред пълните до почти краен предел трибуни на „Арена София“ в столицата 19-годишният Насар стигна до златния медал в категория до 89 килограма при мъжете с двубой от 391 (176 кг + 215 кг) килограма.

Втори остана италианецът Антонино Пицолато с двубой от 380  (170 кг + 210 кг) килограма, докато с бронза се окичи Марин Робу от Молдова, който събра сбор от 378 (171 кг + 207 кг) килограма.

Още в изхвърлянето българската суперзвезда е тежката атлетика даде заявка, че ще бъде без конкуренция. Насар направи три успешни опита: на 170, 173 и 176 килограма, като още вторият му осигури титлата в движението, а с третия постави световен рекорд за младежи.

В изтласкването, което е по-силното движения на българина, той стартира с успешен опит от 208 килограма, последван от такъв на 215 килограма. За последния си опит Насар бе заявил тежест от 224 килограма, достатъчна за световен рекорд при мъжете, но не му се наложи да прави такъв след неуспеха на Пицолато на 222 килограма и той се отказа от него.

При последния си успешен опит в състезанието Насар получи болки в долната част на дясното бедро и напусна подиума накуцвайки.

Втори в изхвърлянето със 171 килограма остана Марин Робу. Трети завърши Антонино Пицолато със 170 килограма. Пицолато записа успешен опит от 170 килограма, но след това на два пъти не успя да се справи с тежест от 175 килограма. Абсолютно същото се случи и с арменеца Андраник Карапетян.

В изтласкването след Насар и Пицолато трети се нареди Пьотр Асанояк от Беларус с 207 килограма. 

За България това е четвърта титла от домашното европейско първенство след златните медали на Ангел Русев до 55 килограма, Габриел Маринов до 61 килограма и Божидар Андреев до 73 килограма.

„Доволен съм. Можеше и по-добре, но поради крампа в крака, който получих след втория опит в изтласкването, реших да не излизам за третия си опит. Определено има още потенциал, който да бъде разгърнат“, заяви шампионът.

Той бе помолен и за мниението му за публиката в „Арена София“.

„За мен това беше истинската победа и затова бях така зареден. Въпреки болежките, бях много енергичен заради тези хора. В последните дни бях с температура, обезводнен съм и затова получавах тези болежки. Но това е истинската победа за мен: че толкова много хора дойдоха да видят българска европейска титла. Бих казал, че това състезание е любимото ми, в което съм участвал. Публиката пя с мен химна и усещането бе страхотно. Това трябваше да се случи на българския народ“, каза още Насар, който ще бъде фаворит за златото и на Олимпийските игри в Париж това лято.

„Пътят към Олимпиадата не спира с тази титла. Другата седмица ми предстои ново състезание. Не съм забравил целта си и ще я гоня до край. За днешното състезание бях свалил килограми в следствие на температурата, която имах в последните дни. Днес съм без, но това ми доведе крампа в крака на последния опит. Амбициите ми тази година са да участвам на максимално много състезания и да спечеля всички“, добави роденият в Париж Насар.

„Не се притесних, когато Антонино Пицолато пробва да вдигне 222 килограма. Бях решил да му покажа как се стават нещата, но просто не се наложи“, завърши щастливият Карлос Насар.

След като приключи ангажиментите си с медиите щангистът бе наобиколен от тълпи от фенове, на които отдели внимание за снимки.

Източник: БТА, Bulgaria Weightlifting