Карнавали, карнавали в Дедово

Това е мотото на фотоизложбата и на маскарадното дефиле в празничния за Дедово 9 март

Фотоизложбата и маскарадното дефиле в деня на Традиционния месопустен карнавал в Дедево/Дедово, съчетават зададената от местните предци посока и модерния поглед на техните млади наследници. И двете прояви се организират от Читалище „Даскал Димо 2022“, в подкрепа на Кметското наместничество.

Карнавалното дефиле ще се проведе за втори път. Към предрешените и маскирани дедевчани и тази година ще се присъединят костюмирани ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, с която Читалище „Даскал Димо 2022“ си партнира.

Читалищното настоятелство е приготвило специален приз – „Златен чан“, за Карнавал №1 и още награди за най-страшна маска и за най-оригинален дамски и мъжки костюм.

Всички карнавали (както в селото наричат маскираните участници в празника) ще бъдат оценявани от специално жури. Това ще се случи около 14 часа. Тогава се очаква карнавалната дружина да се върне на площада подир церемониално-символичната си обиколка из селото. Вече ще е прогонила злите сили и студа и ще е привлякла здравето и доброто.

Цветното маскарадно настроение ще властва в реално време през целия 9 март, но то ще струи и от фотоизложбата „Карнавали, Карнавали…“.

Включените в нея 16 цветни фотоса (формат А3) са художествен отглас от Традиционния месопустен карнавал’23 в Дедево/Дедово. Те се предлагат за откупки с дарителска за Читалището цел. Всичко това може да се случи в Читалня „Спирката“.

От 14.30 до мръкнало дедевчани и техните гости на обща трапеза ще уважат скарата и бирата, както се полага на празник, преди да заговеят. Както се прави на Традиционен месопустен карнавал.

Кулминацията на Карнавала е в 18.00 часа, на мегдана, когато празнуващите ще се съберат край запалената купа̀ хвойна. Пак по стара традиция край огъня (символ на светлината, силата и радостта) ще се извие обичайното общоселско хоро.

Празникът се организира от Кметското наместничество с участието на НЧ „Даскал Димо 2022“, на Пенсионерския клуб и с подкрепата на спонсори.