Картини на Иван Поповски в ГХГ-Пловдив (СНИМКИ)

В Градска художествена галерия – Пловдив ще бъде открита днес т 17.30 часа в Зали за временни изложби „Юбилейна изложба на Иван Поповски“.  В експозицията ще бъдат показани около 50 творби, които са рисувани през 2015 г.

Иван Стефанов Поповски е роден през 1925г. в България. Завършва Художествената Академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960 г. Живее и работи в Пловдив.

Дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Преподавал е на няколко поколения. Много от учениците му днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи, като Васил Стоев, Тодор Шекерджиев, Красимир Линков и др.

От 1964г. е преподавател по изобразително изкуство в Учителски институт „Тодор Самодумов“, гр. Пловдив. Председател е на Художествения съвет и преподавател в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив от основаването й. Методист е в отдел „Просвета“ към Градски народен съвет.

Работи в областта на композицията, портрета, пейзажа и натюрморта. Морето с безкрайните настроения на своя свят заема сериозно място в творчеството му.

Иван Поповски участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни – Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и др.

Представял е самостоятелни изложби в различни галерии в София, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Копривщица и др., както и 4 големи ретроспективни изложби в 2001 г., 2006 г., 2011 г., 2014 г. в Градска художествена галерия – Пловдив.

Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, на градските художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а съшо и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария, Гърция и др.

Носител на Ордени I-ва и II-ра степен „Кирил и Методий“ като художник, Втора награда-живопис на Национална изложба на учителите, Награда „Пловдив“ 2001 г. за художник на годината.

Подобни статии

Top