Кастрират всички улични котки в Пловдив

Кастрират уличните котки в Пловдив

Без дебати и с пълно единодушие общинските съветници приеха програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и котки в община Пловдив до 2017 година. Основната мярка, която е заложена в борбата с уличните животни е 100 процентова кастрация.

Според последното официално преброяване на фондация „Четири лапи” броят на бездомните котки е надхвърлил 10 000. Най-много котки, близо 5 500, са преброени в район „Централен“, а най-малко са в „Тракия“.

„Човешкият фактор е много важен. Винаги ще има котки, които се размножават не защото искаме това, а защото няма да можем да обхванем всички животни. Но когато имаш един ясен критерий, това означава, че трябва да изискваш постоянно, и винаги когато има котка , която не е кастрирана, да знаеш кой е виновен –  в случая общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс”, коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Според първоначалното искане 80 процента от уличните котки трябваше да бъдат ще бъдат кастрирани. По предложение на съветника от БСП Ангел Иванов на интервенция ще бъдат подложени всички.

„Аз предполагам, че Община Пловдив ще успее да се справи финансово с кастрацията. Тук въпросът е кой хваща котките, как се отчитат разходите и как се извършва тази кастрация”, каза Иванов.

135 са издадените разрешителни за зоодоброволци, които единствено имат право да се грижат и да хранят уличните животни.

Според програмата в амбулаторията на Зооветериналния комплекс животните ще се обезпаразитяват, кастрират, маркират посредством фин татуировъчен номер и ваксинират. След минимум 24 часов постоперативен престой ще се връщат по местата на залавянето им.

 

 

Подобни статии

Top