Кастрират и чипират домашни кучета на промоция

Най-смешните виновни кучета

От днес стартира мащабна кампания за подпомагане  кастрацията и идентификацията на домашни кучета от Община Пловдив. Това събощиха от отдел „Екология и управление на отпадъците“.

Предвижда се в рамките на следващите шест месеца община Пловдив с подкрепата на няколко частни ветеринарни клиники да предложи на собствениците на домашни кучета финансово подпомагане при осъществяване на манипулациите „кастрация на куче” и „чипиране на куче”.

В рамките на проекта, всяка клиника-участник в кампанията ще предлага услугите на преференциални цени, а общината ще предоставя на собственика талон за участие, който ще е за значителна отстъпка от цената.

За собствениците на домашни кучета, които все още не са идентифицирали и/или кастрирали своето куче от общината припомнят:

  •  Идентификацията на домашното куче е задължителна! Глобата за липса на такава /чип или татуировка/ е до 200 лв.
  • Задължение на собственика е осигуряването на стерилизация/кастрация на животното-компаньон, освен ако в случай на възпроизводство са в състояние да отглеждат новородените животни или да ги предоставят на нови собственици. Нарушението се санкционира, а глобата е в размер до 200 лв.
  • Съгласно българското законодателство, за кастрираните кучета не се заплаща такса към общината.
  • От медицинска гледна точка кастрираните женски животни живеят по-дълго и са по-здрави, защото се избягват редица заболявания, свързани с функцията на половите жлези.
  • Чрез кастрацията на мъжките животни могат да се избегнат  някои заболявания и редица проблеми : намалява се риска от простатни заболявания; перинеални хернии и аденоми; хормонални кожни лезии; тестикуларни тумори;  нежелано поведение – агресия.

 

С участието Ви в проекта и с кастрацията на Вашия любимец, Вие  ще допринесете за  ограничаване нежеланото размножаване на домашните кучета, и ще  спомогнете за намаляване броя на безстопанствените кучета в Пловдив, апелират от отдел „Екология и управление на отпадъците“.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top