КАТ: Пловдив е градът с най-тежка пътна обстановка

17 деца са загинали при катастрофи у нас за периода януари-юли, съобщи директорът на КАТ – Пътна полиция Бойко Рановски.

За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчетоха 3 994 тежки катастрофи с 368 загинали и над четири хиляди ранени.  В сравнение с миналата година, това са с 88 повече катастрофи и двеста повече ранени.

От  КАТ   отчетоха, че Пловдив е градът с най-тежка пътна обстановка, като там броят на ранените и катастрофите е по-голям даже от този в столицата.

Най-честите причини за тежките катастрофи в България са неправилни маневри, както и каране с превишена скорост.

МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки, съобщи още Рановски. Обсъжда се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките.

Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява.

Полицията призовава обществеността да бъде по-активна, като подава сигнали за незаконните състезания. Една от мерките е в началото на всяка пешеходна пътека да бъде слаган надпис „Погледни наляво“.

Общинските камери не могат да бъдат използвани за установяване на нарушители на движението по пътищата, тъй като те не са част от системата на МВР, обясниха още от пътната полиция.

Източник: Радио Пловдив

Подобни статии

Top