Кауза Пловдив – с четвърти общински съветник (ОБНОВЕНА)

Пловдивският административен съд взе решение, според което обявява за недействителен изборът за последния разпределен мандат по остатък за общински съветници на Община Пловдив, обявен с решение № 524-МИ от 27.10.2015 г. на Общинската избирателна комисия. Това се случи, след като председателят на „Кауза Пловдив“ – Георги Титюков, подаде жалба за частична отмяна на изборните резултати и преразпределянето на мандата.

Така, в резултат на неправилно отчетения брой недействителни бюлетини, коалицията получи 3 мандата в местния парламент. По време на делата и повторното преброяване на недействителните бюлетини от конкретно посочени секционни избирателни комисии, се установи, че „Кауза Пловдив“ има право на четвърти мандат, за който не достигаха 102 гласа. Съгласно съдебното решение общият брой на неправилно отчетените като недействителни гласове бюлетини с отбелязан в тях вот за „Кауза Пловдив“ и отговарящи на изискванията на чл. 437 от Изборния кодекс е 124.

„Това е едно справедливо решение . Радвам се, че ние доказахме своята правота и ще увеличим броя на общинските съветници на „Кауза Пловдив“ на четири“, заяви Георги Титюков и допълни: „Нашите избиратели, хората, които ни имат доверие, заслужават да знаят, че техният глас не е отишъл напразно.“

Според съдия Мария Златанова не са спазени изискванията при преценка на действителността на подадените бюлетини, затова постановява да се изпрати преписката на ОИК – Пловдив за ново решение по отношение на този мандат, съобразно разпоредбите на Изборния кодекс и мотивите на настоящото съдебно решение.

От Патриотичния фронт заявиха, че ще обжалват решението на Административния съд, с което бе обявен за недействителен изборът за последния разпределен мандат по остатък за общински съветници в Пловдив.

Слави Георгиев заяви, че това ще стане в законовия 7-дневен срок. По силата на съдебното решение Иван Димов от Патриотичния фронт трябва да напусне Общинския съвет, а на негово място да влезе Цветелин Цоневски от „Кауза Пловдив“.

Подобни статии

Top