„Киномания“ вади от архивите историята на радио „Свободна Европа“

Киномания в Пловдив

Къде е истината, когато всичко е пропаганда? Разберете днес от 18,30 часа с филма на Диана Иванова “Чуй” в рамките на фестивала „Киномания“. Лентата представя забравената история на радио „Свободна Европа“, създаденото от САЩ в Западна Германия и смятано за един от най-опасните врагове на комунистическа България.

За първи път звучат една до друга различни истини за радио Свободна Европа – на слушатели, журналисти, служители на Държавна сигурност, агенти, американски директори. Резултатът е една нова и непозната България преди падането на комунизма, която чуваме и виждаме за първи път.

Френското кино е на ред в 20,45 часа, когато можете да гледате “Облаците на Силс Мария” с прекрасната Жюлиет Бинош. Филмът е разказ за съмненията на една уважавана актриса с двайсетгодишна кариера, на която предлагат отново да играе в дебютната си пиеса, но този път превъплъщавайки се в зрялата жена.

Обгърнат в ритъма на чудесни диалози и почти мистериозна режисура, този привидно обикновен разказ е достоен за сравнение с енигматичния “Мълхоланд Драйв” на Дейвид Линч.

 

Подобни статии

Top