Киното навърши 120 години

CinematographeProjection

Днес се навършват 120 години от деня, в който в парижкото “Гран кафе” се е състояла първата публична демонстрация на “движещи се фотографии”. Това се случва на 28 декември 1895 година, а първата кинопрожекция е осъществена с помощта на кинематографа, изобретен от братята  Люмиер. Затова именно този ден е избран за Международен ден на киното.

Кинематографът  е многофункционална кинокамера, която служи и като апарат за прожекции, и за проявяване.

Има спорове относно авторството на кинематографа. Твърди се, че апаратът е изобретен и патентован като „Cinématographe Léon Bouly“ от френския изобретател Леон Були на 12 февруари 1892 г. Були обаче няма достатъчно средства, за да плати за регистрацията си за следващата година и патентът е откупен от Братя Люмиер.

На практика именно Братята Люмиер създават киното.  Огю̀ст Марѝ Луѝ Николà и Луи Жан са считани за основоположници на киното и едни от първите сценаристи, режисьори и оператори.

Първият филм, направен от братята Люмиер се нарича „Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време“, трае 46 секунди и се прожектира за първи път на 21 март 1895 г. Направен е с апарат наречен кинематограф, патентован една година по-рано (на 13 февруари, 1894).

През 1907 година братята заснемат първия си цветен филм. Организират и първата платена публична прожекция на 28 декември 1895 г. в сутерена на парижкото „Гран кафе“.

Снимка: bg.wikipedia.org

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top