Кирилицата трета в интернет, мина китайския език

В навечерието на 24 май изледване показа: Кирилицата трета в интернет, мина китайския език.

Кирилицата се превръща в един от трите основни езика в интернет, наред с латиница и хан – над 90% от всички домейни са на тези три езика.

Това сочи изследване в навечерието на празника на Българската писменост – 24 май.

Според изследване на използването на международни домейни, проведено от EURid и ЮНЕСКО, регистрираните интернационализирани домейни (IDNs) от първо ниво на кирилица са 15% като кирилицата е на първо място от регистрираните през 2014 г. международни домейни с над 700 000 нови регистрации.

„Българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в Европейския съюз и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица“, заяви Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid, предаде Дарик.

През 2009 г. EURid пусна интернационализирани домейни .eu от второ ниво, които поддържат трите официални европейски азбуки – латински, кирилица и гръцки и днес наблюдаваме бързия растеж на една от тях – домейните на кирилица вече са повече от тези на китайски.

Те достигат 51% от 1.7 милиона домейни от първо и второ ниво, изследвани от EURid и ЮНЕСКО. Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица, като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1389.

Подобни статии

Top