Китайска делегация се срещна с областния управител

IMG_2576

10-членна делегация от китайския град Нинбо се срещна днес с областния управител Розалин Петков и кмета Иван Тотев.  Китайските гости запознаха българските си домакини с приоритетните области, които представляват интерес за бъдещо сътрудничество – инвестиции, търговия, туризъм и култура.

„Преди да пристигнем тук, в България, ние се срещнахме с нашите китайски приятели и партньори, които вече са решили да инвестират в България и в Пловдив, така че тази среща е една конкретна стъпка в тази посока“ – заяви Ли Дзиенхуа.

На 8 юли 2015 г. в Китай ще се проведе мащабно Международно изложение, подкрепено от държавата, в което ще участват китайски фирми и организации и такива от Централна и Източна Европа. Проявата е изключително важна и престижна, защото представлява Платформа за обмен и връзки.

„За нас това е много важно мероприятие, защото то се случва в резултат на подписаното споразумение в Белград на среща на високо ниво на министрите от Централна и Източна Европа, наречена „16+“, проведена на 16 декември 2014 г. Този форум постави много твърда основа за бъдещото сътрудничество.“

Изложението ще бъде не само среща на бизнеса, но и среща на общини, области и инвеститори. Затова са предвидени множество подфоруми, тематични за всяка категория. С цел реализиране на китайската политика за засилване на сътрудничеството със страните от Централна и Източна Европа, ще бъдат организирани множество съпътстващи събития, които да улеснят общуването между бъдещите партньори, включително в областта на туризма, образованието и културата.

Китайските гости заявиха своята радост от това, че посещават  Пловдив и отправиха официална покана към Областния управител и кмета да посетят предстоящия форум през юли в Китай и да оглавят българската делегация.

Областният управител Розалин Петков запозна гостите с възможностите, които област Пловдив притежава като ресурс, инфраструктура, икономически зони и наличие на всички необходими и подходящи условия за сътрудничество между двете страни на регионално ниво, като завърши с думите, че „Пловдив е едно специално и наистина най-доброто място за инвестиции, търговия и културен обмен в България.“

Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие започва усилена подготовка за форума през юли в Китай. От българска страна на китайските партньори е предложено в Нинбо да бъде организирана изложба на известни български художници, както и гостуване на Ансамбъл „Тракия“.

След срещата гостите посетиха икономическа зона „Тракия“ и разгледаха на забележителностите на Стария Пловдив.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top