Китайските инвестиции у нас са за 200 млн.евро (СНИМКИ)

Китайски фирми са инвестирали у нас близо 200 милиона евро и са създали над 500 работни места. Това заяви пред DCNEWS изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Той откри Българо-китайската бизнес конференция, която се провежда днес в Пловдив. В нея участваха близо 100 китайски и български компании.

Мениджъри на мощни китайски фирми в търговията, туризма, икономиката – от производство на текстил до медицински инструменти, се включиха във форума. Ръководител на делегацията е Дзянхуа Ксу, заместник-директор на Комисията по търговия на китайската община Нинбо.

Този форум е само една от многобройните форми на активна дейност от страна на МИ и БАИ с цел привличане на китайски инвестори в България. Към настоящия момент китайските инвестиции у нас вече са доста големи, коментира Стамен Янев – директор на Българската агенция за инвестиции.

В момента Китай се отваря към света и тенденцията е да се възстанови икономическия пояс по пътя на коприната, допълни той. Съществува и втора стратегия, разработена от китайското правителство специално за страните от Източна Европа – 16+1, обясниха представителите на фирми от китайската община Нинбо.

Голямата китайска инвестиция в България предстои, заключиха участниците във форума.

 

Подобни статии

Top