Китай разработва високоскоростен влак, минаващ през Русия

Китайски конструктори от пекинския университет „Цзяотун” работят върху създаването на ново поколение високоскоростни влакове, които ще достигат 400 километра в час и ще се движат безпроблемно по тясно и по широко междурелсие, съобщи в. ”Чжунго жибао”, цитиран от rozali.com.

Влакът, който трябва да влезе в експлоатация до 2020 година, ще има колооси, които ще се нагаждат плавно към жп стандартите на други държави и няма да се налага подмяна на колелета на границата с Русия.

Ръководителят на китайската иновационна програма Цзя Лимин изтъква, че новият влак ще може да се движи по 770-километровата отсечка Москва–Казан със скорост до 400 километра в час и ще изминава разстоянието за 3,5 часа вместо за сегашните 14.

Първият заместник-председател на Руските железници Александър Мишарин заяви пред журналисти, че Китай ще предостави 400 милиарда рубли за строежа на високоскоростна магистграла Москва–Казан. Общатат стойност на този проект ще надхвърли 1 трильон рубли.

Участъкът Москва–Казан в бъдеще може да стане част от високоскоростна магистрала Москава–Пекин на стойност 7 трильона рубли.

Същевременно друг жп проект – „Пътят на коприната”, ще свърже Китай с европейските и близкоизточните пазари.

Подобни статии

Top