Класика в жанра: Ето кои са най-популярните пластични операции

Кои пластични операции са сред най-популярните и от какво зависят каноните на красотата у нас и в чужбина?

1. Корекция на ушите: Родителите се стараят да оправят този проблем при детето  още в предучилищна възраст. Така че възрастните пациенти с такъв проблем са рядкост.

2. Едноскопичния лифтинг на челото. „Удържат“ се вътрешните тъкани чрез материали от полимлечна и полигликолова киселина. Това е отлична алтернатива и нишките, ефектът от които при активна мимика ще бъде не особено дълъг, могат да се премахнат още след две седмици, докато биологичната фиксация на тъканите изисква от месец, до месец и половина. Ефектът от операцията трае до пет години. А освен челото ендоскопски може да се коригира и средната част на лицето.

3. Класиката в жанра е блефаропластиката. Методики за тази операция има много. Някои предпочитат да изпълнят операцията с повдигане на крайчето на долния клепач, което помага при провисване и слабост на връзките около очите.

4. Разбира се, остава популярна и мамопластиката. Последната мода е свързана с т.нар. безшевни методи, когато се поставят разтапящи се нишки и се използват специални медицински лепила и пластири.

5. Продължава да е актуално повдигането на гърдите, а също и на дупето с ендопротези. Така се променят формата и размера им. Към подобна операция прибягват жените, които не могат да стегнат мускулите на дупето. В този случай е по-лесно да се постави специален имплант. Подобни конструкции се използват и при пластиката на подбедрицата, там също има мускул, който трудно се моделира във фитнеса.

6. Сред най-популярните пластични операции, които имат и медицински показания, е риносептопластиката. Това е корекция на формата на носа с възстановяване на дихателната функция. 99% от пациентите, които ходят припластичен хирург, за да изправят гърбицата на носа си, забелязват, че живеят с изкривена преградка, което пък означава, че имат адаптивно дишане. Много хирурзи не отчитат това и правят обикновена ринопластика, а в резултат вътрешния обем на носа се намалява и това се отразява на здравето на пациента. Затова трябва да се внимава.

7. Мъжете си правят  най-често пластика на носа и клепачите.

8. Кръговата пластика на лицето вече не е много актуална – естественият вид в момента се цени повече, отколкото еднакво „опънатите“ лица. Медицината вече е доста напред, появили са се множество заместващи методики – апарати, инжекции, мезонити. Благодарение на развитието на козметиката, жените все по-рядко се решават на операциите, които бяха популярни преди 20 години.

И накрая – оказва се, че в цял свят пластичните хирурзи правят едно и също, но изискванията на пациентите са различни. Например в Бразилия 90% от момичетата искат закръглено дупе и бюст с кръгла, а не капковидна форма. В Маями и Калифорния е популярен типът с големи устни и големи гърди. Французойките  са известни по цял свят със своята любов към естественото и не обичат пластичната хирургия. Италианките ценят националната идентичност: те никога няма да намалят носа си, но пък биха се съгласили с корекция на устните, мамопластика и блефаропластика. В Русия момичетата искат да покажат скулите си, да си направят ринопластика и да увеличат гърдите си. Същото искат и в България.

Подобни статии

Top