„Клианти“ се превръща в перлата на Стария Пловдив до края на годината (СНИМКИ)

До края на годината къща „Клианти“ в Стария град ще отвори врати за жители и гости на града под тепетата. Това обеща реставраторът Джовани Димитров по време на инспекцията в емблематичната сграда на кмета Иван Тотев.

Предстои финалният етап на реставрацията на „Клианти“ , който включва изрисуване на стените и реставриране на тавана в една от стаите. Къщата ще бъде обзаведена предимно с мебели, взети от друга сграда в Стария Пловдив – „Бирдас“.

По думите на градоначалника за последния етап общината е отделила около 260 хил. лв., които ако прибавим към сумата за предишните ремионтни дейности прави общо 1,2 млн. Всеки момент общината очаква и решение на Министерския съвет, с което ще получи още една от сградите в Стария град – Антовата къща.

Припомняме, че шедьовърът на пловдивската възрожденска архитектура „Клианти“ години наред се рушеше, останала без наследници. Процесът по реставрирането започна още през 2006-та г. по Японска програма, след което дейностите бяха замразени и възобновени отново през 2012-та със средства на община Пловдив и програма „Красива България“.

Подобни статии

Top