Клошар: Намирал съм злато, джиесеми и антики в казаните (СНИМКИ И ВИДЕО)

67-годишният Илчо Тонев е клошар. Живее на улицата, спи под звездите и се изхранва от т. нар. „Кош маркет“. Лекува се с питието на клошарите – аптекана и смята, че то е лек за всички болести. Пръстите на единия му крак са ампутирани, тъй като измръзнали в една от тежките зими навън. Но бездомникът не иска помощ от никого.

Илчо е от Пловдив. Завършил е основно образование, няма много стаж. Сам е, няма семейство. Като се разболее, няма кой да му помогне. Има само основно образование, а след това не продължил да учи. Не е и работил много. Сега живее и се подвизава в района на Здравната каса в Пловдив. „Домът“ му е точно зад сградата на клиентския център на EVN. Спи, където намери. Разказва, че е завършил основно образование и не продължил нататък. Помага си сам – събирал хартия, желязо и всичко, каквото има в казаните.

Кофите са главното препитание на Илчо и на приятеля му, който е главен виновник за това интервю. До близкия казан някой беше оставил торбичка с останал хляб и вероятно това беше насъщният на нашия герой за този ден.

Илчо разказва, че е намирал и злато в казаните. Тук имало много гръцки студенти. Когато завършвали си чистели апартаментите, не си вземали багажа. Изнасяли боклука в сини чували. В такъв чувал, клошарят намерил златно кръстче, масивно. Продал го, за да преживява. Не би го дал за подарък, категоричен е, че подаръци така не се дават, насреща трябва да има нещо. Намирал е още джиесеми, антики… Хората хвърлят, защото имат, вдига рамене бездомникът.

Според Илчо най-важното нещо в живота е едно: приятелството. „Ние така си помагаме – когато аз закъсам, той ми помага, когато той закъса – аз му помагам“ – разказва за приятеля си. Болно му е, че хората считат клошарите за престъпници. Твърди, че са го арестували много пъти, защото не слушал системата. Но никога не са го арестували като клошар.

Илчо обяснява, че разказите за клошари, които вадят по 2000 лева на месец, са мит. 7 стотинки ги направиха кашоните, ядосва се той. Категоричен е, че в Пловдив няма организация, която да им събира парите. И е сигурен, че не иска да живее в приют. Все още не знае как ще изкара зимата, но се надява да е по-топла, за да не се налага да търси покрив.

Оставихме бездомника сам, с приятеля му, който иска да му помогне някак. На въпроса ни – как, тъй като Илчо не иска да ходи в приют, той отговори – ами помогнете ни една каравана да му дадат, да спи вътре. Защото иначе през цялата зима мъжът ще е там, до Здравната каса. И не защото не може да влезе в приюта, а защото не иска и вече е свикнал с този живот – под звездите.

 

 

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Един коментар

Top