Клубът на Алхимика направи първия у нас Октоберфест (СНИМКИ)

October-4

Четвърт век Германско единство стана повод Клубът на Алхимика да организира първия в България Октоберфест и да събере свои приятели в Alchemist Residence Philippopolis край с. Белащица. На купона, изцяло издържан в немските народни традиции, патрон стана д-р Марияна Чолакова, почетен консул на Федерална република Германия в Пловдив. Домакинът д-р Невен Енчев, директор на Клуба, посрещна гостите в традиционно немско облекло. Брат му – пластичният хирург д-р Ангел Енчев, специално за вечерта беше влязъл в ролята на шотландец и носеше носия с поличка. Специални облекла носеха и хората от персонала, а германският колорит бе подсилен от немска музика.

Докато хората се събираха край басейна на резиденцията и се наслаждаваха на красивия залез над Белащица, д-р Невен Енчев се включи в приготовленията на вечерята. Той застана до барбекюто, за да изпече 3-те вида вурстчета. По-рано през деня зравният мениджър приготви киселото зеле по немска рецепта, което освен с лук запържи и с ябълка.

Събираме се днес в Деня на обединението на Германия и ден преди откриването на Октоберфест в Мюнхен, за да празнуваме и да се насладим на немската кухня и любимото на всички германци питие – бирата, откри вечерта д-р Невен Енчев. Д-р Марияна Чолакова поздрави гостите, като подчерта, че страшно много неща в нашия живот са свързани с германската култура. Събитията, които станаха в света между 3 октомври и 10 ноември, ни дадоха възможността да бъдем сега всички заедно тук, заяви тя.

Гостите се потопиха в кулинарните традиции на немската кухня. Шеф готвачите бяха направили 4 вида салати – по Берлински, Мюнхенска картофена, Баварска и „Швабия“. Огромна изненада за всички беше Бирената супа заради сладкия си вкус и силния аромат на канела. Посетителите на Октоберфест не пропуснаха да дегустират и Гулаша по Австро-Унгарски. Трите вида вурстчета и препеченият леберкез бяха поднесени за предястие. Гостите оцениха високо кулинарните умения на домакина д-р Невен Енчев, след като дегустираха киселото зеле, което комбинираха със свински джолан, печено царевично пиле, приготвено в бира или шницела по Виенски.

Преди да бъдат поднесени десертите, гостите участваха в 2 игри, които задължително се провеждат на Октоберфест в Германия. В първата се включиха петима силни мъже, които трябваше да държат еднолитрова халба бира с изпъната напред ръка. Никой не я изпусна на 10-та минута и всички получиха награда – бирата заедно с красивата чаша със знака на Алхимика.

Втората надпревара се проведе след повече от час, когато всички бяха изпили доволно голямо количество тъмна и светла бира. Домакинът обяви, че гостите ще се надпреварват в забиване на пирони с тънката страна на чук, а за целта беше внесен неголям пън. Първи да се включи в състезанието бе призован д-р Борислав Иванов от болница „Медлайн“. Дамите от ресторанта извикаха: „Не!“, защото се изплашиха, че чаровният гинеколог може да се нарани. Успешното му представяне обаче предизвика хирурга д-р Ангел Енчев, който също се справи блестящо и за секунди. Участниците излизаха смело един след друг. Не беше допуснат само 11-годишният Меружан Вартанян, известен като най-младия колекционер в света, заради крехката му възраст. Хлапето обаче издебна възрастните и успя да забие няколко гвоздея, без да се контузи.

Изтощени от напрежението на игрите гостите посрещнаха с удоволствие десертите, които  майсторите бяха приготвили  -„Апфел щрудел“ и „Кухен със сини сливи“.

Вкусните блюда бяха полети обилно с немски шнапс и огромно разнообразие от бира. Типично за Октоберфеста празникът продължи до сутринта.

В празника се включи и екипът на предаването „Кухнята на Алхимика“ на телевизия DCTV.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top